Acest articol dezbate ce inseamna forajul cu noroi in sol sedimenar vs. ce inseamna forajul cu aer cu percutie in sol metamorfic/ vulcanic si cum se extrapoleaza datele, straturile, debitele si calitatile apei in sedimentar si cum NU se extrapoleaza in metamorfic.
Cu totii vrem sa stim inainte de executia forajului daca avem apa sub pamant, cata apa avem si la ce adancime. Si foarte important, cat costa un astfel de foraj? Grele intrebari.
Ca sa intelegem mai bine , solurile planetei, implicit ale Romaniei se impart in 2 mari categorii:
- Sedimentare – sunt cele orizontale care s-au depus prin sedimentare unele peste altele (nisip, argila, pietris, nisip, argila , pietris , strat peste strat) si care se gasesc in zonele de campie ale Romaniei (Bucuresti, Ilfov si tot ceea ce inseamna zona de campie a Romaniei)
- Metamorfice/vulcanice care se gasesc in zonele cu roci, zonele muntoase, Carpatii Romaniei si podisul Dobrogei
Pentru a estima unde se gaseste apa ne putem folosi de harta geologica si hidrogeologica a Romaniei in care se observa formatiunile de roci, caracteristicile rocilor, structura geologica si alte date importante.
In zonele sedimentare – daca in Otopeni gasiti un strat f bun la 90 metri (cu debitul … , cu calcarul …., cu manganul …. si alte proprietati, adica stiti EXACT ce proprietati are apa) si 4 km la Nord la Corbeanca gasiti acelasi strat si la Afumati si la Buftea si in centrul Bucurestiului gasiti acelasi strat si stiti de la inceput ce adancime forati, ce debit veti gasi, ce calitati ale apei veti avea aproape la virgula – este un CAZ IDEAL pt client pt ca stie dinainte ce plateste si afla dinainte ce primeste, inainte de a vedea un contract sau altele. Nu va asteapta nicio surpriza. STITI EXACT CAT AVETI DE PLATIT SI EXACT CEEA CE PRIMITI !
In zonele metamorfice/vulcanice – este exact opusul sedimentarului. In roca/stanca nu este strop de apa. Totusi in zonele de munte se fac foraje si se gaseste apa, facem si noi cateva sute de foraje in fiecare an. Aceasta apa se gaseste in fisuri, nu este in straturi, nu este in nisipuri, nu este orizontala si cel mai nasol este ca nu stie nimeni de unde vine si incotro se duce, si unde e si unde nu e, la ce adancime e, ce debit si ce proprietati are. Chiar daca vecinul din dreapta dvs. are un foraj executat la 70 metri si cel din stanga are un foraj facut la 170 m, nu este o garantie 100% ca dvs veti avea apa. Ca si exemplu, la o locatie din Jud Salaj am forat la 150 metri adancime in roca/stanca, am gasit apa, ba chiar mai mult am gasit apa arteziana (iesea singura din pamant), clientul a fost foarte bucuros si multumit, a zis vreau sa imi fac pastravarie, intoarceti utilajul de foraj , poftiti avansul, incepem urmatoarea lucrare. A doua zi, cu aceeasi echipa, cu acelasi utilaj, in curtea aceluiasi om am forat pana la 220 metri si nu am gasit strop de apa.
Ceea ce este cel mai greu si nimeni de pe planeta, nici satelitii cei mai avansati NU va pot spune unde se gasesc acele fisuri cu apa si ce se gaseste in pamantul dvs. Nu vorbim aici de zeciile de amatori care vin si va spun ca gasesc ei apa, chiar apa plata la dvs in pamant, doar sa le dati un avans sa aibe de drum sa vina pana la dvs., vin sapa 6 metri, dupa care imi pare rau am dat de stanca sau nu mai pot fora si pleaca, gata. Nimeni, niciodata nu va poate spune ce apa gasim in stanca/roca, la ce adancime gasim acea apa si cat de buna/multa sau proasta/putina este acea apa.
Culmea IRONIEI : Daca la forajul cu noroi (in sol sedimentar) stim EXACT ce gasim , desi nu se observa nimic cu ochiul liber, la forajul cu aer (in sol metamorfic/vulcanic) se observa EXACT ce gasim in timpul forajului , insa nu stim nimic inainte de executie.
Fisa Corbeanca este un exemplu de foraj in sol sedimentar (nisip, pietris, argila) unde s-a folosit un utilaj cu noroi/ hidraulic
In CONCLUZIE :
- In zonele SEDIMENTARE sunt f pretioase informatiile din alte foraje aflate chiar si la cativa km distanta ( primarii, scoli, ferme, hale, licitatii, altele) pentru ca punand cap la cap 2..3 foraje din zona in cauza se pot estima cu destula precizie ADANCIMEA de forare, debitul obtinut si alte detalii, iar BUGETUL se poate stii aproape la virgula inca din faza ofertarii, contractarii lucrarii INAINTE DE EXECUTIE
- Exact pe dos, in zonele cu soluri metamorfice informatiile adunate din vecinatate, imprejurimi sunt aproape complet IRELEVANTE ( poate doar o informatie ca e apa sarata sa aiba un impact asupra noii locatii pt ca fisurile comunica intre ele) si din aceasta cauza apare imensa neplacerea a imposibilitatii BUGETARII unei astfel de lucrari. Una e sa calculezi 50m x… , alta 150m x si cu totul alta 250m x …. O veste proasta este si aceea ca un foraj SEC nu se poate conserva pt o eventuala continuare peste 6 luni 1 an. Singurul lucru care se poate face cu o gaura complet seaca in roci dure este introducerea in ea a unei sonde geotermale U pt o PDC sol-apa , detalii in categoria Pompe de caldura .