Foraj hidrologic in zone dificile

Foraj in roca dura cu ciocan de fund
Romania nu este o campie intinsa, care sa fie o zona omogena din punct de vedere geologic, unde straturile acvifere sa fie binecunoscute ( ca si adancimi, debite, calitati ale apei, etc) si mai ales intinzand-se pe suprafete foarte mari . Exista si astfel de zone ( campia Romana, campia de vest) dar asa cum se vede pe harta Romaniei in foarte multe zone avem dealuri si munti unde din pacate straturile acvifere sunt putin cunoscute si mai ales informatiile despre ele nu se pot extrapola pe suprafete intinse cum e cazul la campie. Sa presupunem ca cineva doreste un foraj de alimentare cu apa si se afla intr-o astfel de zona ( pe un deal in panta cu un sol dificil despre care nu se cunosc date geologice) Intrebare : exista vreo metoda de determinare a straturilor acvifere intr-un anumit punct . Raspuns : DA ..darrrr – aceste metode sunt geofizice si seismice si pleaca de la cateva zeci de mii de euro si ajung usor la sute de mii de euro, au nevoie de suprafete mari, intinse pt a putea intinde geofoni si electrozi , etc – asa ca mai bine spunem ca NU EXISTA. Asadar vrem apa intr-un loc despre care nu avem si nu putem afla date despre adancimea, debitul si calitatea strateloc acvifere si nici nu stim natura geologica a terenului. Ce sa NU facem – Exista mai multe tehnologii de forare f-ctie de duritatea solului : – foraj cu noroi bentonitic in soluri moi asa cum se vede in filmul de mai jos : Daca un astfel de utilaj intalneste un sol dur ( roca compacta) forajul se opreste, neexistand nici o posibilitate de sapare in continuare

Foraj in soluri moi

– Foraj cu aer cu ciocan de fund pentru soluri tari  asa cum se vede in filmul de mai jos : Daca se intalnesc straturi de sol moale ( argila) acest tip de foraj nu mai poate continua.

Foraj in roca dura cu ciocan de fund

Exista instalatii care pot fora si cu noroi ( pt soluri moi ) si cu aer ( pt soluri tari ) ? DA – darrr –  sunt instalatii f mari si puternice, au nevoie de pompe de noroi, compresor gigantic , tubulatura de protectie , forajul transformandu-se intr-un adevarat santier ( 1 camion instalatia, 1 camion compresorul , min 1 camion materiale – prajini de foraj,  tubulatura de protectie,  tubulatura definitiva , bentonita, etc) . Costul / metru forat trece lejer de 100 eur / metru in astfel de cazuri , putand ajunge si la 300 eur/metru de foraj. Cunosc cazuri cand beneficiarii au trebuit sa plateasca cheltuilei de mobilizare transport logistice de mii de euro pt a veni utilaje mari performante care dupa cativa metri s-au oprit si au plecat ( pt ca nu aveau tehnologia adecvata tipului de sol din zona) Solutia/ sugestia  mea : ce SA FACETI – Comandati cateva masuratori DPH – DPSH – ce inseamna asta : Se vine cu o masinuta f mica ( cat o masina de spalat) care arata ca mai jos
Penetrari dinamice grele - geotehnica - dph / dpsh
Penetrari dinamice grele - geotehnica - dph / dpsh
Care masinuta BATE in pamant niste  prajini de metal sunbtiri ( 3 cm) pana la adancimi ce pot ajunge ( f-ctie de sol) si la 70-80 m . Uzual se folosesc pana la 40-50 m in geotehnica pentru a stabili natura terenului de fundare  pe langa forajele geotehnice. In varful prajinilor este un CON . Se masoara nr de batai pe fiecare 10 cm si se interpreteaza f-ctie de acestea natura solului – argila , nisip, pietris, roca neconsolidata , etc.  Aceast proces se OPRESTE cand se va intalni stratul de roca DURA sau daca se nimereste intr-un bolovan mai mare ( de aceea recomandam 2.3 masuratori in 2-3 puncte diferite) . La extragere se vad si prajinile unde sunt UDE ( daca sunt) si se trage concluzia privind stratul acvifer. Variante posibile 1- Se face dpsh doar cativa metri (max 4-5m ) si se intra in roca dura. Prajinile nu sunt ude deloc. Se va cauta apoi o firma care are ciocan de fund sa vina sa executa un foraj in roca dura ( primii 5 m chiar daca sunt sol moale se vor tuba cu tub de protectie) 2. Se ajunge l;a 60- 70 m si e in continuare sol moale, prajinile sunt ude de la 20 – 30 m in jos – Se poate risca ( dar cu riscuri mici) un foraj cu noroi bentonitic – 3. Orice varianta in afacra de cele 2 de mai sus – Va trebui executat foraj si in sol moale si in sol dur . Varianta este instalatiile de foraj geologic . Acestea pot sapa cu noroi bentonitic ( dar la diametre mici) dau si cu  coroane diamantate in roca dura ( nu cu ciocan de fund) . Performantele lor sunt mici la astfel de lucrari ( cativa metri / zi fata de 50 m / zi la forajul clasic si 100 m / zi la cel cu ciocan de fund) dar au avntajul ca pot sapa in orice fel de sol, sunt mici si pot intra in orice loc, transportul lor nu inseamna mai mult de o remorca(instalatia de foraj)  trasa de un camion cu materiale . La un astfel de foraj trebuie diferentiat pretul pt sol moale si sol tare .

23 thoughts on “Foraj hidrologic in zone dificile

  1. dan says:

    Daca locul de forare e pe un deal, utilajele pt forare vor putea urca panta respectiva? Cam 30 grade cred, cca 100 m distanta pantei

    • = foraje OnDrill= says:

      Buna ziua

      Noi executam foraje (https://www.flickr.com/photos/foraje/12130242026/ ) tubate cu PVC de diametru 90 …250 mm si nu fantani. Aceste foraje nu acumuleaza apa , ci dau un debit constant, exploatabil 24 h din 24, 365 zile /an, debit neinfluentat de regimul precipitatiilor, si o calitate a apei neinfluentata de activitatea umana.

      Adancimea minima pentru care ne deplasam in zona d-voastra este de 40 m

      Daca aceste 2 cerinte sunt valabile pt solicitarea d-voastra, va rugam sa reveniti cu un reply

  2. Radu Tiron says:

    Buna ziua, as dori si eu pret/ml pentru un put de 140mm diametru tubulatura. Locatia forajului loc Ciresini com Cotnari jud Iasi. Va multumesc si o zi buna in continuare.

  3. SORIN says:

    Buna seara . Numele meu este Sorin SI asi dori sa mi face ti o oferta de pret ptr forare put pe diametru de 140 in zona Segarcea Vale Turnu Magurele. Am avut pina acum 2 echipe diferite si nu au reusit sa treaca de o piatra si nu vor sa mai sape in continuare.Ma intereseaza ceva mecanizat .Va multumesc anticipat

  4. Vasile says:

    Buna profesore,cred ca nu sunt singurul care te considera profi’.
    Maestre,sunt din Braila,fac puturi cu noroi bentonitic si polimer,tot nu-mi dau seama cand dau de apa,de strat acvifer(am citit TOATE postarile dumitale de 5 ori)am invatat fff. multe,multumesc pe aceasta cale,”jur pe rosu” ca respect cu strictete toti pasii buni,dar unde pun filtrele,cum stiu daca am dat de apa…greu de stiut sau imposibil
    Multumesc anticipat pentru raspunsul profi!
    Sanatate si Doamne-ajuta!

  5. Dan L. says:

    Multumesc pentru sfaturi. O sa le aplic. Singurul meu dubiu e cu pompa in decantor. Sper ca vibratiile pompei si a coloanei sa nu tulbure filtrele.
    Pompa este PEDROLLO PRO 100AR nC si are urmatoarele caracteristici scrise pe carcasa:
    Q 10:60 L/min
    H 55:15 m
    Kw 0.75 HP 1
    C 16uF 500 VL
    In 3A
    2900 RPM
    Wmax 700
    Tmax 35 grade

  6. OnDrill.ro says:

    Va multumim pt apresieri si pt comentariu (mai bine mai lung /detaliat, decat scurt si fara detalii suficiente).
    1. Debitul obtinut la denisipare nu este intotdeauna debitul maxim. E posibil ca debitul maxim sa fie si de 2..3 ori mai mare.
    2. Haideti sa vedem mai intai care e debitull maxim al forajului.
    3. Da, va recomand sa treceti pe furtun de 25mm. Pe 32 mm viteza ascensionala a apei e f mica si raman particule in suspensie care se aduna si cimenteaza furtunul.
    4. Montati pompa in decantor.
    5. Ce model de pomap aveti ? Nu aveti factura ? Carte ? Cutie ? 4sr ??? Pompa nu se arde decat daca inchidet robimnetul COMPLET.
    6. Nu e nevoie, desi nu e deoloc rau/gresit.
    Ce aveti de facut
    Montati un robinet clasic, cu scaun (nu cu bila).
    Masurati niv static
    Inchideti robinetul aproape complet.
    Porniti pomap si regglati din robinet un debit de aprox 0,6 mc/h (5 l in 30 sec) . Apa va avea presiune, deci va recomand sa puneti si 1 m de furtun dupa robinet.
    Lasati in acest regim sa mearga 10..20 min si masurati dinamicul…..si repetati masuratoarea dupa alte 10..20 min. Luati o sticla de 2 l proba de apa.
    Mariti debitul al 0,8 mc/h. Faceti aceleasi lucruri.
    Mariti la 1 mc, 1,2 mc etc.
    Cand apar primele fire de nisip NU mai mariti debitul , lasati pompa sa mearga CONTINUU la acel debit 24 h cel putin.
    Trimiteti-ne toate datele/pozele obtinute.
    Daca la un anumit debit se observa oi scadere continua a nivelulu dinamic (nu se opreste/stabilizeaza) inseamna ca ati depasit debitul stratului (pompati la epuisment) si va trebui sa inchideti dinrobinet si sa va opriti la debitul anterior.
    Succes

  7. Dan L. says:

    Buna ziua. Sunt din Iasi, zona Plopii fara sot – Bucium. In 2011, din LIPSA ALTOR ALTERNATIVE ZONALE am facut un put de 42 ml cu niste putari rromi de prin Matca jud Galati cu vreo 160 RON/ml in total( 100ron/ml sapatul + materiale + mancare, bautura si din pacate gazduire) la negru, aveam un fel de contract dar nu se obliga sa gaseasca apa. Ziceau ca fac puturi inca de pe vremea lui Ceausescu. Aveau un crivac semiautomat, in sensul ca forau manual, adica 4 oameni invarteau mecanismul si bagau si scoteau prajinile cu un scripete cuplat la un motor electric. Au gasit prima panza pe la 8-9 m apoi pe la 13 m au dat de piatra vreo 50 cm, s-au chinuit o zi sa treaca de ea, dadeau drumul de sus la niste rangi de otel apoi scoteau cate o mana de pietris. Ziceau ca cei ce foreaza cu noroi bentonitic nu ar fi trecut de acest strat si dupa ce am citit mai sus se pare ca aveau dreptate. Apoi au continuat pana pe la 42-45 de ml intr-un strat de argila neagra care avea aspectul de mal si cand se intarea la soare se facea ca ceramica de Marginea. Ei s-au oprit in aceasta argila neagra, pe parcursul forarii imi aratau ca gasisera mai multe vinisoare de apa. Au zis ca este apa suficienta si nu are rost sa continuie pentru ca stratul de argila poate sa fie pana la 80-100m sau mai mult. Oricum auzisem ca cei de la GEPROCON Iasi forasera la vreo 150-200 ml si mirosea apa a gaz metan. Au sapat un fel de punga la capat, cica piesa de fund (?) adanca de vreo 3 m dupa cum ziceau ei in care au pus margaritar. Au folosit tuburi speciale de 125 diametru, au facut fante cu faiul in tevi, au pus niste plase dese din metal in jurul tevilor si au umplut piesa de fund si lateralele cu vreo 3 mc de sort margaritar 3-7. Din pacate la operatiunile de tubare si introducere margaritar a asistat doar tatal meu, eu avand servici. Apoi vreo 3-4 zile au bagat un compresor si 2 tevi (air lift) ca sa-l limpezeasca si au scos apa non stop dar cam tulbure, adica avea multa argila neagra. Ca in majoritatea cazurilor au plecat nu tu teste, nivel dinamic, instalat pompa etc si mi-au recomandat sa scot apa multa vreo jumatate de an ca sa se limpezeasca. Am pus o pompa chinezeasca si am folosit apa pentru constructia beciului, betonari in curte etc, scoteam cam 200 l de apa cam tulbure in 15 minute dupa care ramanea fara apa si trebuia sa asteptam sa se refaca. De la mal pompa de 150 Ron s-a dus, a venit iarna si nu l-am mai folosit. Anul urmator, adica 2012, am chemat un meserias, a facut air lift si l-a curatat si mi-a zis la fel sa scot multa apa ca sa se limpezeasca. Am cumparat o pompa serioasa, PEDROLLO, vreo 1200 Ron, garantie 4 ani, mi-au zis ca nu e nici o problema sa se strice de la nisip fin sau opriri/porniri dese, si panou de automatizare cu 3 senzori cu nivel de minim si maxim care-i da comanda de oprire/pornire ca sa nu ramana fara apa si cred ca AM GRESIT ca am bagat pompa prea jos adica la 40m din 42 cat era pana la fund. A mers saptamani la rand in sensul ca scotea 20 minute apa facea pauza 30-40 minute sa se refaca. Apa iesea tubure cand mai limpede cand foarte maloasa, mi-a umplut curtea de argila neagra, care avea aspectul unui nisip foarte fin cenusiu. La un moment dat am observat scaderea presiunii in sensul ca aproape taraia. Am scos pompa cu greu din put, era pana la jumatate in mal. Am sunat putarul rrom care mi-a zis ca sa mut pompa pe la 25-30 m. am ridicat-o pe la 32 m pentru ca senzorul de maxim sa fie la 12m, apa ridicandu-se pana la 7-8 m. A mers dar tot tulbure a iesit. ACUM STIU CA AM GRESIT PENTRU CA A FOST IN DREPTUL FILTRELOR. Mi-am facut sistem de irigatie Hunter, cu rezervor tampon de 1000 l si pompa separata care trage din el dar nu am indraznit sa bag apa tulbure in el si am folosit sistemul apa de la oras RAJAC care m-a rupt cu 500 LEI intr-o luna jumate. Din septembrie anul trecut nu l-am mai folosit.LUNA ACEASTA IN 2013 AM CITIT VREO 50 DE PAGINI PE FORUMUL SOFTPEDIA UNDE DUMNEAVOASTRA „VODAFONUL” M-ATI FACUT SA INTELEG UNDE AM GRESIT SI CE POT SA MAI INCERC. Acum e tardiv: Tevile nu sunt albastre ci negre dar tot VALROM, filtrele au fost facute cu faiul insa cu panza f subtire pe vreo 18 ml lungime dar numai in dreptul locurilor unde gasisera apa, sortul a fost de 3-7 si nu stiu daca ca era cuartos, la capat cica au blindat teava, am inteles ca au taiat-o in 4 si au indoit-o ca la coltunasi si au sudat-o prin topire, sper sa fie etansa insa oricum sta in patul de margaritar. Nu au cimentat intre prima panza si cele gasite in stratul de argila neagra, insa apa o voi folosi doar pentru irigat gradina. Mi-am dat seama ca primul pas e denisiparea cu air-lift. Deoarece cetateanul care a denisipat anul trecut era plecat iar alti rromi se ofereau sa vina sa denisipeze „vreo 3-4 ore” contra sumei de 500 RON, mi-am cumparat un compresor si am facut air lift cu o teava PEHD de 32 pentru
    evacuare si una de 20 pentru pompare aer, unite aproape de capat.
    VESTEA BUNA e ca dupa 3-4 zile nu mai am aproape deloc nisip (intr-o sticla de 2L se vad cateva firicele pe fund, inainte aveam cam 1 cm) si scot 1MC de apa pe ora. E putin dar eu am nevoie de 3-6 mc pe zi pentru irigat. Nivelul static e pe la 6-7ml adancime. ACUM AM NEVOIE DE SFATUL DUMNEAVOASTRA si va rog sa ma corectati unde gresesc.

    1. Debitul la denisipare e de 1mc/ora asta inseamna 16,7 L/minut sau 0.28 L/secunda, si acesta e DEBITUL MAXIM al forajului.
    2. Din cate am inteles debitul de expoatare trebuie sa fie cam 80% din debitul maxim adica aprox 0.8 MC/ora
    3. Pompa are evacuarea pe PEHD de 32, dumneavoastra recomandati la debite sub 1L/sec iesire pe 25. Trebuie neaparat sa schimb teava sau merge si asa ?
    4. Voi monta pompa deasupra filtrelor. Sper ca pe la 22-24 ml adancime ar fi OK. Din cate stiu de la tata pe ultima teava a lasat 4-5 ml fara filtre pentru decantare daca nu chiar toata de 6ml. Corelat cu ce zicea rromul ca a facut filtre pe trei tevi (18 ml) in cel mai rau caz: Total (42ml)-decantor(6ml) -filtre(18ml ?) ar ramane doar 18 ml deasupra. Parca retin ca intr-un comentariu al unui cetatean ce avea un put asemanator se recomanda sa instaleze pompa in decantor aproape de fundul putului. Este o posibilitate buna ?
    5. Voi monta in capatul tubului un robinet si voi scoate apa incepand cu el inchis 85% ca debitul de scoatere sa fie mai mic decat cel de refacere al putului. Intrebare! Pe pompa am vazut ca scrie Q 10-60L/minut asta inseamna 0.6mc/ora pana la 3.6mc pe ora. Eu la un debit prognozat de 0.8mc/ora nu risc sa ard pompa? Daca scot cu viteza mai mare de 1mc/ora probabil ca voi forta stratul si va aparea curgere turbulenta si cel mai sigur nisip. Oricum o sa revin maine cu toate caractristicile pompei, eventual poza.
    6. Voi incerca sa gasesc 3 niveluri dinamice si sa calculez debitele.

    Imi cer scuze pentru comentariul extrem de lung. Am inteles unde am gresit, incepand cu echipa de meseriasi, operatiunile facute etc, din pacate in zona noastra de „coline” firmele serioase nu se baga. Aveam alternativa cuiva care sapa cu bentonita dar ni-a zis ca daca da de piatra se opreste si nu cred ca trecea de cei 13 ml. Toate fantanile din zona se opresc la 12-13 ml. Pe deal se sapa la 35 ml dar pentru prima panza. Prin urmare nu as vrea sa primesc reprosuri ci doar sfaturi competente asa cum ne-ati obisnuit. Oricum daca treceti prin Iasi un pahar de vin rece gasiti oricand la mine.

    Va multumesc pentru intelegere.

  8. P. Veronica says:

    Buna ziua.Eu locuiesc in Sighetu Marmatiei.Zona unde eu as dori sa forez pt a obtine apa poabila se afla la periferia orasului pe un deal.Sunt fantani in zona respectiva la o adancime de 15 m tubate dar fara debit mare de apa si calitatea apei nu e chiar cea dorita.As vrea sa stiu cum as putea fii sigura ca in perimetru propritatii mele as putea gasi apa si in cazul in care ar fi daca ati putea sa imi faceti o oferta.Mentionez ca e o zona un pic dificila deoarece se poate ajunge doar cu masini4ori4..Va multumesc.

  9. daniel says:

    BUNA ZIUA,
    SUNT DIN GLAVANESTI-IASI. AS DORI SA FOREZ O FANTANA CU DEBIT APROX 30MC/ZI.
    VA ROG DACA SE POATE O OFERTA. STIMA

  10. GEORGE says:

    buna ziua vreau sa forez un put in com carpen jud dolj la adincime de peste 50 de m pt apa casa si gradina locuim 4 persoane puteti sa imi faceti o oferta,va multumesc anticipat.

  11. Lucian says:

    Buna . Am o intrebare . Am sapat o un put de 17 metri adancime . pe la 13 metri aveam niste suroaie de apa si cadeau malurile.datorita acetui fapt au fost bagate tuburile de beton. intro saptamana am avut 70 cm apa. Am modificat putul de diametru 70 cu o fantana de 1000. pentru a putea sapa mai adanc sa dau de un izvor mai puternic. Am mai sapat jumatate de metru si am dat de roca dura .Nu sa putut sparge deoarece spatiul era ingust din cauza cofrari peretilor dearece suroiau incontinuare.
    Am hatarat sa punem tuburile, in speranta ca se va aduna mai multa apa.
    Acum nu mai am deloc apa.
    Ma gandesc ca putina apa care era se scurge prin piatra fisurata sau nu mai sunt suroaiele de apa au secat.
    Va rog frumos sa-mi spuneti cum ati putea dumneavoastra sa ma ajutati in acesta situatie

    • OnDrill.ro says:

      E posibil sa se intample si un astfel de fenomen ( roca fisurata / alterata sa inghita apa care se scurgea mai de la suprafata).
      Nu putem sa va ajutam cu nimic – pentru ca nu ne ocupam de fantani.
      Putem sa va ofertam un foraj in roca de anacimi serioase 30 …100 ..150 m adancime care sa va dea apa 24 h/24 365 zile / an continuu.
      Ca sa va pute trimite o oferta ne trebuie locatia exacta trimisa la ondrill@gmail.com
      Succes

    • OnDrill.ro says:

      Debitul solicitat nu e o problema. Probleme pot sa fie in zona d-voastra cu sarea. Va recomandam sa adunati informatii despre alte foraje ( adancimi, debite, calitate apa) din zona d-voastra. Ca sa aveti o idee , vi-am trimis un email cu o oferta si mai multe detalii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.