Importanta carotajului geofizic in forajele pentru apa

Carotaj geofizic ondrill
Importanta carotajului geofizic in forajele pentru apa

Firma ondrill se afla pe primul loc ca si numar de masuratori de geofizica pentru forajele sale.

Pe locurile  2, 3, 4, 5, 6 din firmele de foraje din Romania nu executa atatea masuratori geofizice impreuna cat firma Foraje Ondrill

De ce nu se fac astfel de masuratori ? E scump ? nu mai este asa de scumpa o astfel de masuratoare , de exemplu acum 10 ani costa si intre 1000-2000 euro o geofizica de sonda, astazi pretul este mult scazut (3-4-5-600 euro per foraj )

Firmele de foraj din Romania nu vor sa faca aceasta masuratoare foarte importanta ? O masuratoare care se vede negru pe alb din curtea beneficiarului , de ce se cheltuie 5-10 20 000 de euro pentru lucrarea de foraj dar nu 3-400 euro pe geofizica de sonda ?

Pentru ca nu vor executantii… nu vor din urmatorul motiv , de exemplu daca stratul acvifer se gaseste la 60m dar executantul a forat 200m fara sa dea de un acvifer mai jos de 60m in cazul acesta este in beneficiul executantului sa tubeze 200m si nu 60 sau 70m .

Fara masuratoare geofizica se pot “inventa” strate acvifere pe orice adancime

Un alt motiv pentru care unii executanti de foraje nu vor sa faca masuratoarea geofizica este din cauza tubulaturii PVC care se produce la lungimi de 5m, daca stratul acvifer este intre 57m-60m iar executantul pune un filtru de 5m in dreptul argilei aceasta va da apa cu nisip sau galbuie sau cu multe alte probleme.

Din cauza aceasta este mult mai simplu si mai profitabil pentru executantul de foraje sa recurga la astfel de practici care nu vor asigura un foraj de calitate pe termen foarte lung , doar pe termen scurt-mediu.

Un alt motiv pentru care nu se vrea din partea executantilor geofizica de sonda este pentru ca se vad straturile de apa foarte slabe adica cele din argila nisipoasa, marna nisipoasa, acestea sunt greu de limpezit, trebuie folosit nisip cuartos filtrant de granulometrie mica plus alte dificultati.

Avem astfel de exemple si dovezi in multe locuri din Romania, toate aceste probleme intervin cand NU se face o masuratoare de geofizica de sonda. Din aceasta cauza majoritatea executantilor nu vor sa faca geofizica si inventeaza diferite motive (prea scump, nu e discponibil, e departe etc….).

In concluzie, pentru cateva sute de euro (raportat la mii de euro pentru un foraj) puteti avea garantia forajului dumneavoastra NEGRU PE ALB ! Firma Foraje Ondrill detine un vast portofoliu de foraje TOATE executate cu succes de aceea va recomandam sa apelati la o firma cu experienta in acest domeniu.

Geofizica sonda foraj apa
Geofizica sonda foraj apa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.