Am ajuns la concluzia (pe baza rapoartelor unor firme de masuratori geofizice) ca efectuam cele mai multe masuratori geofizice din Romania, insa de ce se intampla acest lucru?
Daca acum 10 ani o masuratoare geofizica costa 1000-2000 euro, preturile actuale sunt cu totul diferite (mult mai mici, chiar la jumatate de pret sau si mai putin). De ce un client care plateste cateva mii de euro pe un foraj sa nu dea cateva sute de euro pe o masuratoare geofizica?
Concluzia la care am ajuns noi este ca firmele care executa foraje NU doresc sub nicio forma efectuarea acestor masuratori (care sunt o chestiune negru pe alb din gaura forajului). Motivele pentru care nu doresc acest lucru sunt urmatoarele:
- Daca la un foraj este un strat la 60 metri si executantul a forat 200 metri, beneficiarul va intreba: de ce nu tubezi la 60-70 metri pt ca mai jos ca nu este strop de apa? Daca nu s-ar fi facut geofizica, s-ar fi inventat un strat pe la 190 metri, s-ar fi spus clientului ca este debit mic, hai sa luam si stratul de apa la 60 metri, punem un filtru la 190 m, altul la 60 m, isi ia banii pentru 200 metri, clientul crede ca are apa amestecata de la 190 metri cu cea de la 60 metri si toata lumea e multumita . In cazul in care nu se face geofizica, executantul poate inventa orice poveste ca vede in pamant, ca doar clientul/ beneficiarul nu se pricepe.
- In cazul in care se face masuratoarea geofizica, clientul vede ca esti in mijlocul stratului cu saparea, spune mai sapa inca 10-15 metri sa iesi afara din el, insa executantul spune ca el a sablonat gaura, a pregatit-o pt tubare, are tubulatura pregatita, daca mai sapa inca 15 metri mai are nevoie de tubulatura si mai trebuie sa aduca un alt transport pt inca 15 metri, nu merita sa mai munceasca 2 zile pt inca 15 metri. El nu vrea sa zica ca s-a oprit in mijlocul stratului.
- Valrom produce si vinde tubulatura si filtre de FIX 5 metri. Daca geofizica arata strat 47-53 m, tu nu ai cum sa o aranjezi pentru ca filtrul incepe de la 45 la 50 sau de la 50 la 55, daca pui filtru in argila iese apa galbuie , daca chiar vrei sa pui acolo trebuie sa tai din filtru si ramai cu o bucata care costa cateva sute de lei pe care nimeni nu o plateste , executantii din nou nu fac geofizica pt ca nu vor sa piarda bani.
- Se vad straturile de apa f slabe (cele din argila nisipoasa, cele din marna nisipoasa) care nu se vad la sapare. Acestea sunt greu de limpezit, trebuie cuarturi mici (care plutesc), executantul nu doreste complicatii, el vrea sa sape 70 metri, sa ofere beneficiarului apa de la 20 metri, sa ia banii pe 70 metri, clientul sa aibe apa multa, si toata lumea sa fie ”multumita”.
Avem exemple pentru toate cele enumerate mai sus. Un exemplu recent este un foraj executat la 90 metri, s-a pus filtru la 30 metri pt ca la 90 metri nu era niciun strat de apa, dar in realitate era un strat la 60 metri cu apa f buna pe care executantul nu l-a vazut in timpul executiei . Forajul a fost platit pt 90 metri si este cu apa mult mai proasta fata de cea obtinuta de noi la cativa metri distanta la 60 metri. De ce sa platesti mai mult si sa ai ceva mai prost? Toate aceste lucruri se intampla din cauza GEOFIZICII, ptr ca executantii inventeaza tot felul de motive (ca este scumpa, ca este departe , ca nu este disponibila) clientul este convins ca asa este ca doar executantul asta face toata ziua. In schimb , cand faci geofizica, observi ca in realitate lucrurile stau cu totul diferit (povestea s-a potrivit la virgula cu tubulatura si filtrele pe care executantul le avea sau altele).
In prezent, multe firme in Romania care se ocupa cu masuratori geofizice, se pot face masuratorile si pe diametre f mici, nu mai sunt atat de scumpe cum erau acum 10-20 ani si sunt relativ usor accesibile. De aceea, recomandam 100 % sa faceti masuratoare geofizica la forajul pe care urmeaza sa il executati pt ca lucrurile sa fie CLARE si sa nu aveti surprize ulterioare
Cat costa forarea unui put de apa cu tot cu instalarea pompei de apa?
Am o fantana ( zidita de 1m diametru) de 9m adancime, care a furnizat apa necesara unei locuinte pana la inceperea secetei severe ( 2 -3 ani in urma). Sunt interesat sa forez in continuare in fantana sau langa, pentru necesarul de apa potabila. O firma specializata asigura si un studiu inainte de foraj pentru a fi sigur ca se gaseste apa suficienta? Dupa aceea putem discuta si de costuri. Multumesc anticipat!
Nu se poate fora in fantana, doar langa, detalii aici : https://ondrill.ro/foraje-apa/adancirea-continuarea-unui-foraj-existent/
Studiu hidrogeologic se face pe baza de date arhive si p ebaza unei locatii, executanti de astfel de studii gasiti pe http://www.forajeapa.ro pagg jud d-voastra.
Carotajul geofizic de mai sus se face in gaura deja forata ! si nu inainte de foraj
Firma noastra se ocupa doar cu foraje cu adancimea minima de 40…50 m si maxima de 350 m !
Orice discutie / oferta / etc cu subioectul foraj trebuie sa inceapa cu o locatie EXACTA. Asteptam solicitarea d-voastra in privat .