Apele de zacamant

Intotdeauna zac. de petrol sau gaze sunt insotite de  ape cu o mineralizare pronuntata cunoscute sub denumirea de ape de zacamant. Aceste ape sunt considerate fie primare, atunci cand au luat nastere concomitent cu formarea hidrocarburilor, fie secundare cand au suferit modificari ale chimismului initial prin amestec cu alte ape sau prin actiunea reducatoare a hidrocarburilor si a bacteriilor.

•Proprietati fizice – sunt in legatura cu natura lor primara sau sec, fiind influentate si de unele conditii de zacamant.

Culoarea apelor de zacamant este variata, fiind determinata de natura mineralelor dizolvate, de prezenta unor compusi coloidali, de substanta organica in suspensie sau de amestecul cu alte elemente. Culoarea caracteristica este brun roscat cu diferite nuante, data fiind de acizii naftenici. In prezenta acidului sulfurat este verzui, albastrui. Prin amestec cu alte ape culoarea devine mai deschisa, brun galbui.

Gustul – datorita continutului ridicat in NaCl, apele au un gust pronuntat sarat care poate deveni slab sarat in cazul amestecului cu ape dulci. Prezenta Na2SO4 peste 0,03% sau a MgSO4 peste 0,15% determina gustul amarui al apelor.

Miros – este conditionat de formarea emulsiilor cu petrol sau gaze, si de prezenta acizilor naftenici, caz in care apele de zacamant au un pronuntat miros de petrol. In prezenta S sau a H2S au un miros neplacut.

Temperatura – depinde de adancimea la care se afla zac.si este conditionata de gradientul goetermic. Cunoscand valorile gradientului in conditii locale, masurarea temp.permite stabilirea locului de afluenta in coloanele deteriorate ale sondei.

Densitatea – creste in raport direct cu concentratia si se exprima in grade Beaume sau in g/cm3.

Conductibilitatea electrica – pe masura cresterii concentratiei, apele de zacamant opun o rezistenta tot mai mica trecerii curentului electric. Valoarea scazuta a rezistivitatii apelor de zacamant in raport cu cea a petrolului face posibila in practica carotajului electric detectarea in sonde a stratelor acvifere si petroliere.

Radioactivitate – in contact cu rocile inconjuratoare in special cu cele argiloase sau cu petrolul (contine elemente radioactive) apele de zacamant pot deveni radioactive in anumite limite.

•Proprietati chimice – apele de zacamant reprezinta solutii complexe de saruri dintre care predomina clorurile, a caror concentratie variaza in functie de caracterul primar sau secundar al apei. Concentratia totala in saruri este in medie de 80- 100g/l cu unele variatii in functie de conditiile geologice locale.

1 thoughts on “Apele de zacamant

  1. Lucian Besutiu says:

    care e domeniul de variatie a densitatii apelor de zacamant?
    exista o lucrare care poate fi citata in acest sens?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.