In anul 1980 s-a elaborat Sistemul Roman de Clasificare a Solurilor (S.R.T.S.). Acesta este in vigoare si astazi, fiind insa actualaizat in 2000.
Clasa de sol reprezinta totalitatea solurilor caracterizate printr-un anumit stadiu sau mod de diferentiere a profilului de sol, dar de prezenta unui anume orizont pedogenetic.
Tipul genetic de sol reprezinta o grupa (populatie) de soluri asemanatoare, separate in cadrul unei clase de soluri, caracterizate printr-un anumit mod specific de manifestare a unuia sau mai multor elemente diagnostice: orizontul diagnostic specific clasei si asocierea lui cu alte orizonturi, trecerea de la sau la orizontul diagnostic specific clasei, manifestarea unor proprietati diagnostice (ex. acvice, salsodice, s.a.)
Toate aceste trasaturi principale specifice tipului genetic de sol reflecta actiunea proceselor pedogenetice, determinate de complexul conditiilor climatice, biologice, litologice, hidrologice si antropice, in care a avut loc si continua formarea si evolutia solului.
Subtipul de sol reprezinta o subdiviziune in cadrul tipului genetic, care grupeaza solurile caracterizate printr-un anumit grad de manifestare (exprimare) a caracteristicilor specifice tipului, fie o anumita succesiune de orizonturi, unele marcand tranzitii spre alte tipuri, in timp ce altele sunt caracteristici de o importanta practica deosebita.
Varietatea de sol constituie o subdiviziune in cadrul subtipului, determinata de unele caractere genetice care nu au fost luate in considerare la nivel superior, cat si unele proprietati particulare ale solului. Pentru definirea varietatii de sol se iau in consideratie caracterele particulare, apoi gradele de gleizare, stagnogleizare, salinizare si alcalizare, adancimea de aparitie a carbonatilor si adancimea solului.
Specia de sol precizeaza caracteristicile granulometrice ale orizonturilor minerale (inclusiv continutul de schelet) si gradul de transformare a materiei organice (doar pentru solurile organice)
Familia de sol reda gruparea litologica, reunind solurile dezvoltate pe acelasi material parental (mineral sau organic). Se iau in considerare categoria de material parental si clasa granulometrica simplificata a acesteia.
Varietatea de sol defineste o subdiviziune de detaiu, determinata de modul de utilizare a terenului sau de alte modificari ale solului, legate de influenta antropica.
Actualul sistem de clasificare a solurilor din Romania cuprinde trei unitati taxonomice de nivel superior: clasa, tipul si subtipul, iar de nivel inferior patru unitati taxonomice: varietatea, familia, specia si varianta.