Pompe de caldura
Energia geotermala
ENERGIA GEOTERMALA reprezinta caldura continuta in fluidele si rocile subterane. Este nepoluanta, regenerabila si poate fi folosita in scopuri diverse: incalzirea locuintelor, industrial sau pentru producerea de electricitate.
Utilizarea directa
Rezervoarele geotermale, care se gasesc la cativa kilometri in adancul scoartei terestre, pot fi folosite pentru incalzire directa, aplicatii ce poarta numele de utilizare directa a energiei geotermale. Oamenii au folosit izvoarele calde inca de acum cateva mii de ani, pentru furnizarea apei de imbaiere sau gatit. Astazi, apa izvoarelor este captata si utilizata in statiunile balneare.
Pompe termice
Primii trei metri ai scoartei terestre au o temperatura constanta de 10°-16°C. Precum intr-o pestera, temperatura aceasta e putin mai ridicata decat a aerului din timpul iernii si mai scazuta decat a aerului vara. Pompele geotermale se folosesc de aceasta proprietate pentru a incalzi si raci cladirile.
Generarea de electricitate
Energia geotermala are un potential urias pentru producerea de electricitate. Aproape 8000 MW sunt produsi de-a lungul mapamondului. Tenhologia de azi utilizeaza resursele hidrotermale, dar, in viitor, poate vom putea folosi caldura continuta in adancul scoartei terestre in roci uscate, sau chiar cea din magma.
Ce putem face in Europa
Se poate estima ca pana in anul 2030-2050, noile tehnologii din domeniul energiei geotermale vor permite o productie semnificativa de electricitate in multe tari care nu sunt considerate azi ca avand resurse geotermale importante.
Energia geotermala, o alternativa neconventionala
buna ziua sunt din suceava, Horodnicu de jos. as vrea sa fac o piscina cu apa termala. Oare am posibilitatea de un foraj de apa termala???
Daca nu aveti ce face cu milioane de euro si mai aveti si nervi de alergat 2 ani dupa licente, studii, etc continuati pe acest drum. O documentatie de studiat gasiti aici : http://www.ahgr.ro/media/85718/forajgeoterm_balotesti.pdf
Mai multe ar trebui sa va spuna Biroul de relatii cu publicul de la ANRM.
Dar in zona Calimanesti este posibila constructia de sere care sa poata fi incalzite in cele 6 luni mai reci ale anului ? Am citit ca acolo apa are 95 de grade. De exemplu aceasta apa geotermala ar genera o temperatura de peste 25 de grade in sere in lunile geroase de iarna? As dori un raspuns mai detaliat. Ce presupune intretinerea instalatiei de incalzire geotermala si cum se face curatirea acestei instalatii de depunerile generate de apa geotermala. Multumesc frumos
Din pacate noi nu suntem in masura sa va dam raspunsuri DETALIATE pt zona solicitata. Stim ca la noi in zona de veste au fost incercari ABANDONATE pt astfel de proiecte , datorate in special depunerilor sarurilor care precipita in apa geotermala in momentul racirii ei (degajarii de caldura) . Sunt aprope convins ca s-au facut studii si pt zona Calimanesti . In plus costurile unui astfel de foraj este enorm, birocratia pt aobtien o licenta de exploatare ape geotermale f stufoasa , costisitoare etc. O idee mai buna ar fi sa se incalzeasca serele cu pompe de caldura apa – apa, sursa de caldura sa fie apa geotermala DUPA ce a fost racita de alti utilizatori la 25…30 grade , cand probabil a precipitat 99 % din saruri ! E doar o sugestie, idee ar trebui studiat, detaliat. Depinde cine detine forajele/ licenta, cine utilizeaza si in ce ritm, ce cantitati/debite etc Succese.
Buna ziua
Cam cat costa orientativ un foraj de apa termala la adancime de 950 m in Arad? Forajul este la Sofronea, la 10 km de Arad si a fost pus in functiune in 1981.
Instalatie de foraj T-50-B. Debitul este de 9,30 l/s (artezian) Temperatura 48 C
Este corect un cost de 850.000 Euro (s-a intocmit un deviz care include toate costurile de realizare, documentatii, avize, cheltuieli indirecte 35%, profit 10%) ?
Multumesc
Depinde de ff multe. De starea lui, de cat de tare va grabiti, de ce veti face cu apa. Bani f multi si trebuie o analiza f serioasa. Va pot oferta un foraj nou plecand de la proiectare, licenta de exploatare, executie . Va asteptam pe la noi.
Buna ziua,
In judetul Valcea, zona Dragasani ar fi posibil sa pot sa fac niste sere sa le incalzesc cu energie geotermala ? Cat ar fi investitia pentru un hectar de sere ? Ce presupune ? Eu sincer sunt cam planta si nu prea pricep deloc dar sunt dornic sa dobandesc cunostinte. Pot produce si curent electric pentru lampi de fotosinteza din aceasta energie ?
Ca sa se produca energie din apa geotermala e necesar ca temp acesteia sa fie > 100 grade celsius, nu exista asa ceva in Romania dar e f multa in Ungaria.
Un astfel de foraj geotermal costa intre 300.000 si 2 milioane euro !
Incepeti demersurile cu o vizita la ANRM sa vedeti ce inseamna rezervare perimetru, documentatii licitatie pt LICENTA DE EXPLOATARE pt apa geotermala .
Dupa aceasta vizita ne vedem si stam de vorba despre toate restul aspectelor.
Buna ziua,
Imi doresc sa imi deschid la un moment dat o afacere de sere, cu productie pe toata durata anului, inclusiv in lunile geroase. momentan imi fac calculul energetic, cum as putea obtine energie termica si electrica. la prima vedere,pentru fiecare modul de sera(100 m patrati) as avea nevoie pentru incalzire undeva intre 10 si 20 de Gkal pentru o durata de 100 de zile (0,1-0,2 Gkal/zi sau exprimat in wati (joule/secunda), 5-10 KW). ca zona ma gandeam undeva in Arad.
intrebarea 1: orientativ vorbind, cat ar costa un sistem geotermal care sa imi produca acesti 5-10KW per modul de sera? stiu ca preturile difera foarte mult, de la cateva mii de euro pentru o locuinta la zeci de milioane de euro sau mai mult pentru un oras intreg, insa nu reusesc sa imi fac o estimare pentru ce am eu nevoie.
intrebarea 2: as putea produce si energie electrica din energie geotermala? imi inchipui ca am nevoie de apa fierbinte de 120-160 de grade cum se gasesc la 2500m adancime, insa ma intreb daca se poate obtine energie electrica si din temperaturi de 30-40 de grade obtinute mai de la suprafata.
intrebarea 3: cum rezista aceste tevi de medie si mare adancime la cutremure? stiu ca in zona de vest nu prea sunt cutremure, dar nu pot sa nu ma gandesc si la acest caz.
1. Uitati complet de apa geotermala . Se gaseste in f putine locuri in Romania la adancimi mici (Baile Felix Oradea e o astfel de zona, avem profilul acestui acvifer din vestu tarii daca doriti sa ne vizitati) iar exploatarea ei se poate face dioar cu licente de la ANRM , un drum f anevoios. In Arad aceasta apa e la peste 1200 m adancime si un astfel de foraj trece bine de tot de 500.000 euro . in plus apa geotermala depune f multe saruri/minerale la racire si asta creaza mari dificultati. Despre energie electrica din apa geotermala se poate doar la > 100 grade cu investitii enorme, reinjectare …
2. Pt produs CALDURA pt sere aveti 2 variante :
– a. Sol-apa – sa mergeti intr-o zona cu anomalii geotermale de suprafata – de ex Cerei si acoo se poate obtine 8..poate chiar 10 kw dintr-o singura sonda geotermala tip U cu o investitie de max 2.500 eur !
– b apa-apa – mergeti in zone cu debite mari si daca e posibil arteziene pt a consuma putina apa. faceti si un lac pt pastravi cu apa rracita dupa ce trece prin PDC
Desigur ca pt ambele variante va trebuie si ceva energie electrica , care se poate de la panouri fotovoltaice ziua , caldura apoi va fi stocata in puffere pt noapte .
daca e vorba d eo investitie serioasa cred ca aveti nevoie de o consiliere mai serioasa decat un comentatriu pe un blog .. 🙂
Buna ziua
Locuiesc in Județul Bihor ,sat:Luncasprie sunt și eu interesat de energia geotermala pentru încălzirea locuinței care are in jur de 200 metri pătrați,parter și un etaj
Este nevoie de apa termala pentru a utiliza energia geotermala sau doar de foraje la o anumită adâncime .
Cu respect
Florin
Nuu ! Nu e nevoie de apa geotermala ca sa incalzesti o casa , sau un bloc, hala etc . Pompele de caldura extrag caldura din pamant sau din apa din pamant care au in general intre 10 si 12 grade cesius. Va recomand sa citit cu atentie ttps://www.ondrill.ro/pompe-de-caldura/foraje-sonde-u-geotermale-pret-randament-costuri-ofertare/ si sa reveniti la noi cu locatia exacta de pe Google maps si ce mai scrie acolo.
Buna ziua. Sunt la 5 km de statiunea Geoagiu Bai. Este posibil sa fie apa termala in zona mea ? Si daca nu depaseste 30 de grade celsius ,este nevoie de aprobari ? Multumesc.
In zona Durau se poate face forari pentru apa geotermala?
Pentru ape cu temperaturi de peste 30 grade celsius va recomandam sa va adresati ANRM-ului.Ei au in evidenta aceste ape (vazute ca si resursa minerala) si tot de la ei puteti obtine permiz / licenta de explorare / exploatare.
Buna ziua,
Sunt langa Rosia Montana, in zona Zarandului si doresc sa fac un strand. Pot beneficia de apa termala?
Sunt in judetul Hunedoara, com Baita.
Va multumesc.
1. Daca in zona exista sau au existat foraje geotermale e posibil sa va faceti si d-voastra unul.
2, Faceti rost de fisa acelui foraj
3. Mergeti la Apele Romane si la ANRM si vedeti daca puteti obtine licenta de exploatare pt o astfel de apa
4. Dupa ce le rezolvati pe 1..2…3..veniti la noi si discutam 2 ore ce acte aveti nevoie, cat dureaza si costa , si bineinteles oferta pt foraj.
As vrea sa stiu daca in jud.Cluj ,intre comunele Ceanu Mare si Cojocna ,mai precis la 7 km. de cojocna se gaseste apa termala. Ce eate o pompa de caldura? cum se foloseste si cit costa? Multumesc
Apa termala exista in Romania doar in zona Oradea si punctiform in alte cateva zone (niciuna din Transilvania) . Pentru pompe de caldura NU e nevoie de apa termala. Va trebui sa luati legatura cu cineva care vinde si instaleaza Pompe de caldura, si cand aveti calculul cu necesarul de foraje, debit sa reveniti la noi cu o cerere concreta pt executie. Mult succes.
Daca va referiti la apa calda cu > 30 grade celsius…foarte adanc si e o investitie nefezabila. Daca va intereseaza o pompa de caldura ..va recomandam apa-apa in zona de sud – Constanta sau sol apa in zona cu ssisturi verzi in nord Tulcea.
In ce localitati se gaseste energia geotermala in dobrogea ?
Cat ar costa forajul la o adancime de 600 m pt apa termala in Arad?
Multumesc,
Vasile
Forajul geotermal nu e la indemana oricui. Normal e sa furnizati un proiect ( adancimi, diametre, debite , proprietati /temperatura/presiune, etc etc) si constructia forajului din acel proiect sa fie ofertata. Cu titlu orientativ/ informativ, un astfel de foraj pleaca de la circa 350.000 eur si poate ajunge si spre milion. Va recomand sa ne faceti o vizita , suntem la 50 km de d-voastra.
executati foraj de adancime foarte mare (2500m) pentru apa termala in oradea?
stima,
radu sabin
Din pacate noi ne oprim pe la 400 m adancime.