...

Pompe de caldura geotermale – costuri, randamente, ofertare, etc

Foraj sonda geotermala conector pentru o pompa de caldura sol-apa

Exista 2 sisteme de Pompe de caldura ( PDC) geotermale care difera intre ele prin SURSA de caldura :

  1. PDC apa-apa : Sunt pompele care extrag caldura  din APA, de cele mai multe ori dintr-un foraj de APA . Deversarea / reinjectia apei este o problema care trebuie analizata la fiecare caz / situatie in parte
  2. PDC sol-apa : Sunt pompele care extrag caldura din sol . Faimoasele Sonde geotermale = conectori = Sonde U si / sau dublu U . Nu este nevoie sa fie apa in sol / acvifere, nu conteaza cata si ce fel de apa este in adancime, aceste sonde sunt un ciorcuit INCHIS care reprezinta un Schimbator de caldura cu pamantul !

 

Avantaje si dezavantaje PDC apa-apa VS sol-apa :

Apa-apa

Foraj apa pt PDC apa-apa
Foraj apa pt PDC apa-apa
  • Avantaje
    • Isi pastreaza randamentul (COP-ul) pe tot sezonul rece (toamna iarna primavara) indiferent de asprimea iernii / orele de functionare .
    • Furnizeaza apa si pt alte utilitati casnice , apa menajera, udat gradina etc
  • Dezavantaje
    • Deversarea /reinjectia apei este un subiect delicat care trebuie analizat in fiecare caz / locatie in parte . Este exclusa varianta unei deversari in canalizare !
    • Fiablitatea sistemului depinde de o submersibila si de calitatea executie forajelor de apa, pot aparea probleme in timp – necesitatea unor intrrventii = reablitari =desnisipari etc

Sol apa :

Foraje sonde geotermale U pt PC sol-apa
Foraje sonde geotermale U pt PC sol-apa
  • Avantaje
    • Simplitate si fiabilitate maxima in functionare
    • Nu e nevoie de camine la sondele geotermale, practic peste ele se poate face orice – turna beton, gradina, pavele etc
  • Dezavantaje
    • NU asigura apa pt alte utilitati . Pt asta e nevoie ca o retea publica sa fie disponibila in zona.
    • Intrucat caldura extrasa din pamant face ca zona din jurul sondelor sa se raceasca continuu pe durata unui sezon rece, e nevoie de o proiectare corecta a lor (numar, adancime, distanta dintre ele, etc) si de o executie impecabila (distantieiri, etc) pt a asigura un COP / randament bun pe lungimea unui sezon rece.
    • Tabel: Rata specifică de extracție a energiei termice la schimbătoarele de căldură din puțurile forate
      •   Valori generale de referință [W mˉ¹] Rata specifică de extracție a căldurii
        pentru 1800h pe an [W mˉ¹] pentru 2400h pe an [W mˉ¹]
        Substrat slab (uscat) (λ<1.5) 25 20
        Substrat pietros normal și sedimente saturate (uscat) (λ<1.5-3.0) 60   50
        Roci consolidate cu conductivitate termică mare (uscat) (λ>3.0) 84   70
        Roci individuale    
        Pietriș, Nisip (uscat) <25 <20
        Pietriș, Nisip (saturat) 65-80 55-65
        Pentru curgerile puternice de apă subterane din pietriș și nisip 80-100 80-100
        Argilă, lut, ud 35-50 30-40
        Calcar (masiv) 55-70 45-60
        Gresie 65-80 55-65
        Granit 65-85 55-70
        Bazalt 40-65 35-55
        Gnais 70-85 60-70
         

Ofertarea :

  1. Incepeti cu un CALCUL NECESAR TERMIC . Gasiti pe Google, va pot ajuta si diversi furnizori /instalatori de Pompe de caldura Geotermala . Nu apelati la noi pt asa ceva pt ca nu va putem ajuta ! Va trebui sa ne comunicati o Putere in KW necesara ? Cu mare aproximatie puteti incepe calculele cu un necesar de maxim 50 w/mc ( metru Cub) !
  2. Comunicati-ne email LOCATIA unde urmeaza sa fie instalat un astfel de sistem (nume strada si localitatea si /sau Link /coordonate Google Maps )
  3. Comunicati-ne daca in apropierea locatiei exista variante /solutii de deversare a unor cantitati enorme de apa , gen : rau/parau, ogas, lac , vale , canal irigatii /colector , etc . Este exclusa deversarea in reteaua publica de canalizare. F-ctie de locatie va vom preciza in oferta noastra daca este fezabila varianta cu reinjectia apei in sol !
  4. Detalii despre spatiul disponibil pt foraje, accesul la locatia forajelor ( 1 poza face cat 1000 de cuvinte ! ), acces la utilitati 380 V , apa , etc

Pe baza celor 3..4  informatii de mai sus (comunicate prin email sau prin comentariu la acest articol) vom face o analiza completa a situatiei si va vom oferta unul sau ambele sisteme de la caz la caz . Iata cateva consideratii despre costul incalzirii propriu zise Lei/Kw :

  • O PDC cu COP 5 si tarif CTP are un cost de ~ 0.092 ron/kwh
  • O centrala pe gaz in condensatie are ~0.13-0.14 ron/kwh
  • O centrala clasica pe gaz are ~0.16-0.17 ron/kwh
  • O centrala pe peleti cu peleti 240 euro/tona are ~0.22 ron/kwh
  • O centrala pe lemne cu gazeificare si lemne sparte 300 ron/m3 are ~0.1 ron/kwh

In final, pentru 3 minute de destindere, va invitam sa vizionati unul din cele mai frumoase locuri de pe planeta – Yosemite  HD https://vimeo.com/m/87701971  

13 thoughts on “Pompe de caldura geotermale – costuri, randamente, ofertare, etc

  1. Eugenia says:

    Aceasta postare mi-a deschis ochii, oferindu-mi informatii pretioase despre cele doua sisteme disponibile de Pompe de caldura Geotermala. Intuitiv, as alge varianta care este mai ecologica si as asigura buna proiectare si executie a sistemului. Multumesc pentru postare!

  2. Viorel says:

    Salut.
    Am două puțuri de 26 m adîncime unul are tub de plastic de 120mm din care scot apă cu o pompă submersibila și un puț cu tuburi de beton cu diametrul de 40 cm.
    Întrebare, pot folosi aceste puțuri?

    • = Foraje OnDrill= says:

      ….la o pompa de caldura in sistem apa -apa ca sa fie intrebarea calara si completa !
      Depinde de multe.
      1 si cel mai important depinde de DEBITUL necesar pt PDC de o anumita putere kw. Faceti un Calcul Necesar Termic si vedeti ce putere va este necesara, mergeti in catalog PDC si alegeti modelul si vedeti acolo DEBITUL vehiculat necesar. Luati o pompa submersibila capabila de acel debit si faceti un test continuu minim 72 ore
      2 – distanta dintre ele ?
      3 – analiza apei in special Duritate, mangan si Fier , minerale ce precipita l aschimbari de temepratura si dcaa au depasiri mari infunda schimbatorul si/sau forajul de injectie .
      4 – zona /localitatea /judetul ?

  3. Anca says:

    Bună ziua! Rog oferta pentru casa unifamiliala in localitatea Corbu, judetul Constanța necesar max 15kw. Curte de aprox 200mp libera , separat de amprenta casei (aceasta fiind 100 mp, total teren 300 mp). Terenul/locația este chiar lângă lac -20 m distanta. Terenul are ca utilități apa potabila/curent . Nu știu ce fel de PDC este mai adecvata …apa-apa sau sol-apa.Imi puteti estima un pret, inclusiv forajele și absolut tot ce este necesar pentru o funcționare optima ?

  4. Adriana says:

    Buna ziua.

    As dori o oferta de preț pentru încălzirea a doua case ( aflate in curte comuna). Prima are un necesar maxim de 20kw, iar cea de-a doua de 26kw(P+ 1).Teren grădina in suprafața de 3500 mp.Posibilitate de deversare apa intr-un sant care duce către un pârâu.
    Locația e Com. Rebrisoara , Jud. Bistrita-Nasaud.
    Îmi puteți sugera care varianta ar fi mai eficientă raportat la amplasament ( apa-apa vs sol-apa)și estimativ un cost maxim al investițiilor inclusiv foraje.
    Multumesc.

    • = foraje OnDrill = says:

      Cred ca plecam la drum cu niste calcule gresite – ma refer la puterea PDC in kw .
      De la o posta e mai rentabila , eficienta PDC apa-apa in cazul d-voastra cu slutie de deversare la indeman. Avem date din zona, adancimi debite si o astfel de solutie e fezabila pana la un punct – o putere KW data de debitul disponibil in acviferele de adancime.
      Peste care nu se poate decta daca se fac 2 foraje de apa sau se trece al sondele geotermale bucla inchisa tip U.
      Email aveti preturi, estimari, bugete , recomandari.

  5. mitroi says:

    Buna ziua,
    casa unifamiliala in Bucuresti, Zona Regie, P+2, necesar max 30kw. Curte de aprox 200mp. Ma gandesc la varianta sol-apa. Imi puteti estima un pret, inclusiv forajele ?

    • = foraje OnDrill = says:

      Buna ziua

      Oferta foraje geotermale Sonde U pt PDC sol-apa :
      – (oferta trimisa email) eur/m (sapare, introducere sonde, incusiv sondele simplu U 40 mm (estimare 5-6 kw/sonda 100 m) , distantieri, umplere spatiu din jurul sondelor, teste presiune si continuitate) + (oferta trimisa email) eur/m daca nu aveti 380 v la max 100 m de foraje min 24 kVA
      – Pt sonde dublu U 32 mm (estimare 7-7,5 kw / sonda 100 m) – se adauga (oferta trimisa email)
      – Pt soluri dificile/ tari (gresii, marne tari, bolovanisuri, roci alterate, etc) pretul se dubleaza doar pt adancimea sapata in astfel de soluri ! in zona d-voastr sanse de asa ceva sunt ZERO
      – Cheltuieli fixe (deplasare, transport, org santier, sapare batale, mutare de la punct la punct, etc) – (oferta trimisa email)

      NU recomand DELOC sonde > 100 m pt ca la adancimi peste 100 ..120 m apar presiuni f mari asupra sondelor. etc.

      D-voastra / constructorul trebuie sa asigurati
      – Acces locatie foraje
      – Apa pt preparare noroi
      – Paza noaptea daca nu e o curte / gard incuiata
      – Refacere amplasamente / transport detritus rezultat dupa finalizare si plecarea noastra

      F-ctie de puterea in KW a PDC se aleg tipul (simplu sau dublu U ) si numarul sondelor . Pt 14 kw de ex se aleg 2 x 100 m x dublu U 32. Pt 18 kw se aleg 3 x 100 m x simplu U 40 mm . Pt 30 kw avem si varianta 4 x dublu U dar si 5 x simplu u trebuie vazut cum e accesul in colturile curtii etc ….Recomand 8 m intre 2 sonde
      Puteti vedea una din echipele OnDrill in actiune la un foraj de apa si trei sonde geotermale pt o Pompa de caldura geotermala la CasaBuhnici aici : https://buhnici.ro/casabuhnici-cum-am-facut-forajele-pentru-apa-si-pompa-de-caldura/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.