Importanta apelor de zacamant

Caracterul asociat al apelor de zacamant cu hidrocarburile determina importanta lor in formarea zacamintelor, facilitand totodata prospectarea, explorarea si exploatarea acestora. In unele cazuri aceste ape prezinta interes si dpdv economic, putand fi utilizate in extragerea unor elemente utile.

Importanta in formarea zac.

In pozitia lor periferica apele de zacamant inchid petrolul sau gazele in diferite tipuri de capcane, determinand formarea zac. In acelasi timp ele feresc zac.de distrugerea sub actiunea apelor de alta provenienta care pot determina pe langa inundarea lor fenomene avansate de oxidare.

Importanta in prospectare si explorare

Aparitia apelor de zacamant la suprafata sau in sondele de explorare pot conduce gasirea acumularilor de petrol si gaze. Aparitiile la suprafata ale apelor de zacamant ca izvoare sau manifestari legate de activitatea vulcanilor noroiosi dovedesc un proces avansat de distrugere a zac. Acest lucru nu exclude posibilitatea aflarii la adancimi mai mari a unor zacaminte intacte. Pe baza studiului compozitiei chimice a apelor de profunzime pot fi formulate concluzii justeasupra existentei faciesului de petrol, cat si asupra posibilitatii existentei unor acumulari de hidrocarburi. Aparitia apelor de zacamant in sondele de explorare amplasate pe structuri favorabile acumularii hidrocarburilor constituie indicatii sigure pt. gasirea petrolului.

Importanta in expoatare

Apele de zacamant prin presiunea marginala puternica pe care o exercita asupra petrolului si gazelor determina cresterea presiunii zac. favorizand prin aceasta afluxul petrolului si gazelor din sondele de exploatare. Daca aceasta apa face parte dintr-un bazin acvifer alimentat continuu cu apa meteorica, pe masura exploatarii ea va fi impinsa treptat in sus inlocuind petrolul sau gazele care au fost extrase => presiune relativ constanta in tot timpul exploatarii. Cunoasterea compusilor chimici si caracteristicilor fizice ale acestor ape de zacamant permit o exploatare rationala a intregului zac. prin deschiderea si punerea in productie a unor strate cu petrol si gaze bine identificate si corelate intre ele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.