...

Pompe de caldura sol-apa cu colector orizontal Pro si Contra

temperaturi pamant variatie

Scriu acest articol pentru a clarifica anumite aspecte referitoare la eficienta pompelor de caldura.  E foarte logic ca eficienta / randamentul lor depinde de diferenta de temperatura dintre mediul de unde se obtine caldura / „frigul” si mediul unde se cedeaza caldura .

temperaturi pamant variatie
temperaturi pamant variatie

Mai precis, iarna cand dorim ca o pompa de caldura sa dea o temperatura cat mai inalta atunci ar fi ideal ca in circuitul primar sa aiba o „sursa” cat mai calda . Vara, pe acelasi rationament, cat mai rece. Si astfel vom obtine randamente foarte bune.

De ce nu se folosesc / nu sunt deloc rentabile pompele aer-apa – nu e nevoie de sapaturi ca la cele cu colector orizontal, nu e nevoie de foraje pentru sondele U sau dublu U , etc – Raspunsul e unul simplu : Nu sunt eficiente . Pentru ca Iarna sursa e rece ( in loc sa fie cel putin constanta, daca nu calda) , iar vara sursa e calda ( vorbim aici despre aer desigur)

Acum sa trecem la pompele sol-apa cu colector orizontal . Multi iau un calcul doar diferenta de pret dintre un foraj pentru pompa de caldura ( 17 eur / metru in unele zone f moi , in cazul nostru, in anul 2010 ) si costurile montarii unui colector orizontal. Uita (din pacate)  sa ia in calcul si diferenta de randamente. Mai jos e un grafic al variatiei temperaturilor in sol functie de anotimp :

Dupa cum se vede , variatia temperaturii in sol pana la o adancime de 5 metri e foarte importanta / mare de la o luna la alta . Se intampla exact acelasi fenomen ca si la pompele Aer-apa – cand avem mai mare nevoie de caldura, sursa e cea mai rece, si cand avem cel mai mult nevoie de „frig” , sursa e cea mai calda – adica exact Invers decat e rentabil. Rezulta randamente mult scazute fata de foraje.

Mai trebuie tinut cont si de randamentul instalatei pe un intreg sezon toamna- iarna – primavara. Nu e suficient sa ai COP 5 toamna daca pe timpul iernii scade la 3 si spre primavara spre 1 . Acest fenomen dovedeste CLAR o subdimensionare a schimbatorului de caldura cu pamantul / sursa PDC.

Va reamintesc ca pompele apa-apa au celputin 3 neajunsuri

– forajele de alimentare cu apa sunt mult mai scumpe decat cele pentru sonde U

– depindeti  de o pompa submersibila car econsuma mult mai mult decat una de recirculare, dar si schimbarea ei in caz de defectiune e anevoioasa cateodata

– in f multe cazuri, a introduce / injecta in pamant un debit de 1 l / secunda e o problema in Romania

Concluzia (mea)  – Recomand tuturor pompele de cladura sol-apa cu sonde simplu U 40 mm . Cred ca pentru o casa rezonabila ( pana la 200 mp)  e suficienta o pompa de 8-10 kw , careia o sa-i trebuiasca 2 foraje de max 100 m – rezulta ( in general) un cost total de sub 10.000 euro pentru o centrala ( pompa de caldura )  completa montata, instalata si perfect functionala cu randament foarte bun .

118 thoughts on “Pompe de caldura sol-apa cu colector orizontal Pro si Contra

 1. Marius P says:

  Buna ziua, am o casa de 140 mp in Cristian, jud Brasov si as dori sa instalez o pompa de caldura sol-apa. Din datele pe care le aveti dvs, credeti ca este fezabila o astfel de solutie pentru aceasta zona? Casa este izolata (15cm vata si 25 cm placa pod). M-ar interesa si costul aprox. al unui foraj pt aceasta zona. Din cate am inteles un foraj dublu U 40 mm ar trebui sa fie suficient. Multumesc

 2. Giani S says:

  Va salut. Am o casa cu o suprafta de 200 mp si doresc sa cumpar o PDC sol-apa, pentru care doresc sa stiu daca ar fi destul un foraj de sonda simplu U de 40mm si la ce pret m-ar duce . Locatia se afla in Campulung Muscel Arges.

  • = Foraje OnDrill= says:

   Si noi va salutam . Impartiti volumul de incalzit la 50 si aveti puterea in kw a PDC . Ex 200 mp x 2,5m h = 500 mc/50 = 10 kw necesar termic
   1 sonda simplu U 40 mm in zona dvoastra cu multa apa va pate furniza min 6 max 7 kw, deci nu ajunge
   Dublu U 32 mm ar putea scoate 7- 8 kw, tot nu va ajunge

 3. Alex says:

  Buna ziua, pentu o sera de 5000 mp ( 15000 mc ), er merge o pompa de caldura apa apa, sau apa sol,
  Mai bine reformulez intrebarea, sar putea face caldura pana la 22 grade in timpul ierni daca avem afara -20?
  Multumesc

  • = foraje OnDrill = says:

   Pompele de caldura merg ORIUNDE , pt ORICE suprafete volume etc. Sistemul cel mai fezabil, costurile de instalare diufera insa ff mult de al fiecare proiect / locatie al alta ….Asadar , asteptam EMAIL de la d-voastra cu urmatoarele precizari :
   1. – locatia exacta a proiectului ? – de pe google maps
   2. – Volumul care necesita incalzit ? – 15.000 mc
   3. – Daca in imediata vecinatate exista o solutie de deversat cantitati enorme de apa (parau, lac, canal de irigatii, ogas, etc) – exclus canalizare .

   F-cctie de 1. 2. 3. va dam noi solutia cea mai fezabila (apa -apa sau sol -apa sau aer – apa , etc) si costurile pt SURSA Pompei de caldura.

   • Florin says:

    Bună,
    Pentru o Pompă de Căldură de 6 Kw Ce foraj va fi nevoie ?
    Cât va costa această lucrare.?
    Locatia: Paleu, jud. Bihor.
    Mulțumesc

    • = OnDrill foraje = says:

     Buna ziua

     Oferta foraje geotermale Sonde U pt PDC sol-apa :
     – 25 eur/m (sapare, introducere sonde, incusiv sondele simplu U 40 mm (estimare 6 kw/sonda 100 m) , distantieri, umplere spatiu din jurul sondelor, teste presiune si continuitate) + 5 eur/m daca nu aveti 380 v la max 100 m de foraje min 24 kVA
     – Pt sonde dublu U 32 mm (estimare 7,5 kw / sonda 100 m) – se adauga 9 eur/m , nu recomand pt ca solurile din zona d-voastra nu se pot reface atat de rapid si pot fi probleme spre primavara cu randamentul Pompei de caldura . Depinde f mult de cat % din adancimea forata sunt acvifere , …long story.
     – Pt soluri dificile/ tari (gresii, marne tari, bolovanisuri, roci alterate,calcare etc) pretul se dubleaza doar pt adancimea sapata in astfel de soluri ! in zona d-voastr sanse de asa ceva sunt , dar destul de mici si adancimi mici , estimez maxim maxim 10 m/foraj calcare
     – Cheltuieli fixe (deplasare, transport, org santier, sapare batale, mutare de la punct la punct, etc) – 250 eur
     – la toate (+TVA)

     NU recomand DELOC sonde > 100 m pt ca la adancimi peste 100 ..120 m apar presiuni f mari asupra sondelor. etc.

     D-voastra / constructorul trebuie sa asigurati
     – Acces locatie foraje
     – Apa pt preparare noroi
     – Paza noaptea daca nu e o curte / gard incuiata
     – Refacere amplasamente / transport detritus rezultat dupa finalizare si plecarea noastra

     F-ctie de puterea in KW a PDC se aleg tipul (simplu sau dublu U ) si numarul sondelor care se amplaseaza la minim 8 m una de alta . Un calcul simplu al NECESARULUI TERMIC in Kw este : Volumul de incalzit in metri cubi / 50 !

 4. Mihai Z says:

  Buna ziua,

  As fi interesat sa stiu cat costa un foraj si ce sistem recomandati (Sol-Apa vertical sau Apa-Apa) pentru o pompa de caldura in zona Colentina din Bucuresti, pentru detalii casa are o suprafata utila de aprox 150mp amplasata in cartierul Ion Creanga din Colentina, intre Sos Sportului si Depoul Colentina.

  Va multumesc anticipat,
  Mihai Z

  • = OnDrill foraje = says:

   Depinde de mai multi factori :
   Va recomand apa -apa DACA :
   – aveti nevoie si de apa pt alte utilitati
   – aveti o solutie de deversare in apropiere – lac, canal, etc etc
   Va recomand sol-apa daca nu aveti una sau ambele de mai sus.
   Incepeti prin a va face un CALCUL NECESAR TERMIC pt casa d-voastra (va ajuta GOOGLE) si comunicati-ne puterea in KW necesara pt a dimensiona forajul de apa si / sau sondele geotermale .
   Oferte de pret le veti primi acum imediat prin email pt a face si calculele financiare / bugetare si a vedea diferentele de cost dintre cele 2 variante.

 5. Marius says:

  Buna ziua ,

  Buna ziua care este diametrul putului pentru Sonda . Se poate face un pic mai larg pentru a fi folosit si pentru apa potabila ?

  Marius

  • = Foraje OnDrill = says:

   Diametrul gaurii forate pentru o sonda SIMPLU U de 40 mm e de 160 mm . Pt alte feluri de sonda sunt alte diametre.
   Se poate sapa orice diametru ! Pt a face impreuna un foraj /gaura in care sa se bage si tubulatura PVC pt apa potabila si sonda U si pietris cuartos filtrant si cimentare etc este nevoie intradevar sa se sape o gaura cu diametrul mai mare. Dar pretul e mai mic decat a face 2 foraje separate. Si se castiga si pe partea de transfer termic. Ca sa primitio oferta de foraj apa separat, foraj sonde U separat si foraj combinat de al noi e nevoie sa ne dati locatia si puterea PDC prin EMAIL !

 6. mihai says:

  buna seara. am o casa in milcov jud olt (langa slatina) de 200 m.p. izolata mai mult pt estetic cu poliester de2cm. ce solutie de incalzire imi recomandat? va multumesc mihai

  • = Foraje OnDrill = says:

   Zona d-voastra este cu multa apa si la adancime mica – la prima vedere se pare ca e fezabila o PDC apa-apa. In email vi-am recomandat o firma cu care sa faceti calulul energetic. Alegere model Pompa de Caldura, instalare etc. Noi ramanem DOAR la/cu foraje !

 7. Oana says:

  Buna ziua,

  Am o casa de P+M, mansarda din lemn, izolatie intre parter si mansarda de 10 cm polistiren extrudat. La parter sunt 60mp, iar etajul are undeva la 65mp.

  Se varianta imi recomandati si care ar fi costurile.
  Astept oferta D-vostra!

 8. Nicolae says:

  Buna ziua,
  V-am trimis si email, dar am uitat sa precizez niste detalii. Pentru o centrala apa-sol de 8-10 kw, cu doua foraje verticale de 100 metri (nordul Bucurestiului), ce temperatura va avea agentul termic la iesirea din centrala? Intreb asta deoarece nu beneficiez de incalzire prin pardoseala si am inteles ca e mai putin eficient pentru incalzirea prin calorifere.

 9. Mirces says:

  Bună ziua.pentru o casa de 200 m2 cu H de 2,7m, cu izolație de 10 cm polistiren, exterior și 20 cm vata minerala sub grinzi,și cu încălzire în pardoseala izolata cu 10 cm, ce putere sa aibă pompa de căldură apa sol? Și cate forări și la ce adâncime?localitatea Tulucesti,județ Galați. Va multumesc

 10. Flavius says:

  Buna ziua, ma intereseaza sa instalez o pompa de caldura la o casa care are 200mp utili si care nu este izolata, in judetul Caras-Severin localitate Moldova-Noua, avem dunarea la 100m de casa aproximativ. Va rog sa-mi recomandati care ar fi cea mai buna varianta, va multumesc anticipat.

  • = Foraje apa OnDrill = says:

   Buna ziua

   Noi executam doar foraje (apa, pdc, sonde U, etc) la orice adancime, in orice fel de sol in orice loc din Romania.

   Pt proiect, calcul necesar termic, solutia optima pt cazul d-voastra, tip PDC , preturi totale , etc va recomandam sa contactati o firma de instalatii si sa reveniti la noi cu o cerere concreta – debit apa pt PDC apap-apa sau nr sonde U pt PDC sol-apa.

 11. Tommy says:

  Buna,
  Pt o casa de 120m patrati utili, aflata in zona rezidentiala (deci curte mica), din caramida Porotherm, izolata cu polistiren de 10 cm, la ce cost total s-ar ridica o pompa de caldura sol-apa (achizitie + instalare)?
  Este necesar trifazic? Ce foraje trebuie facute / ce suprafata este necesara pt a executa forajele?
  Sunt curios si de o estimare aproximativa, la cat se ridica costul lunar pt incalzire la un astfel de sistem?
  Multumesc.

  • = Foraje apa OnDrill = says:

   Pt pareta de calcul / proiectare , alegere PDC aveti recomandari email.
   Pentru partea de foraje va raspund aici :
   – Pt executie foraje NU este necesar neaparat trifazic.
   – F-ctie de zona d-voastra (era bine sa spuneti localitatea cel putin) o sonda U 40 mm la 100 m poate furniza intre 4 si 6 kw termici pt PDC. Luati o medie de 5 kw
   – Distanta dintre foraje trebuie sa fie de minim 10 m , noi recomandam 15 m sau chiar mai mult. Cu cat mai mult cu atat mai bine 🙂
   – Pt a vedea suprafata necesara utilaje studiati o serie de poze de aici : https://www.flickr.com/photos/foraje/

 12. vasile says:

  Bună. Sunt din Câmpia Turzii și am o casa noua făcută din cărămidă termoizolanta cu geamuri Veka cu 3 coli de sticla cu izolație exterioara de 10. Casa are 100 m pătrați locuibili. Ma interesează o pompa de căldură sol apa. As vrea sa știu c-am cat M-ar putea costa.

 13. iulian says:

  salut. as vrea sa stiu daca cineva a facut vre-un foraj in Sabareni, Gr. langa Bucuresti. problema e un pic mai delicata. casa are 200mp. izolatia va fi una foarte buna. curentul la … 250m de casa. inca nu am ajuns prin tara sa vad cam cat m-ar costa extinderea de rete dar ma bate gandul foarte tare la o pompa de caldura (apa-apa sau sol apa) cu un sistem hibrid solar-eolian (iarna bate vantul mai tot timpul. ideea e ca as vrea sa stiu cam ce tip de sol este in zona si automat sa vad care ar fi cea mai eficienta varianta.
  pot spune ca puturile pt apa majoritatea au la max 12m adancime (inclusiv eu) oglinda apei fiind undeva la 3 m (cazul meu) cand am forat putul am scos 85% nisip si pietris. dar problema e ca nimeni nu cred ca a sapat (din cei cu care am vb) mai mult de 12m.inca um aspect imp ar fi ca nu o sa stau in casa decat in vacante (craciun vreo 2 sapt , paste si vara cate o sapt sau 2 eu fiind plecat din tara)

  acum astept niste pareri si sfaturi care ar fi cea mai buna varianta. va multumesc

 14. Marius says:

  Bună ziua. Sunt interesat de un asemenea sistem de încălzire. Din comentariile de mai sus observ că o pompa sol apa este cea mai buna. Casa pe structura lemn executata de ecokit 135mp, p+e, construiți cu izolație termica de 14cm + vată bazaltica și tâmplărie termopan geam tripan. Zona de foraj este Letea veche,chiar lângă Bacau. Ce tip de pompă s-ar preta la acest tip de casă? Puteți să îmi faceți o oferta de preț? Vă mulțumesc anticipat, Marius!!!

 15. IVDragoslav says:

  Va salut!
  Am primit o oferta de la TRUST ce contine NIBE F1145 insa cu serpentina orizontala 2 x 300 m (liniari) la circa 2 m in pamant.
  Va rog sa aveti amabilitatea, mai ales ca stiu ca colaborati cu aceasta firma nationala, daca nu ar fi randamentul simtitor mai bun daca inlocuim varianta propusa de dumnealor cu sonda Dublu U pe un teren in satul Miroslava (la circa 8 km de municipiul Iasi), in panta de circa 3% spre sud!?
  Astept cu interes replica adecvata pe care veti binevoi sa ne-o expediati!

  • = OnDrill foraje = says:

   Cunoastem zona d-voastra ca si litologie (avem foraje de alimentare cu apa executate). Din pacate apa este f putina (deci sistemul apa-apa cade din start) , dar apa fiind putina si sistemul Sol-apa cu sonde U trebuie supradimensionat. Considerati 4kw / Sonda simplu U 40 mm . F-ctie de puterea PDC calculati nr foraje.
   Oferta de pret o aveti email. Diferenta dintre Sonde U si serpentine de suprafata se vad in mijlocul iernii si dupa aceea. Caldura stocata la 30..60..100 metrii e mult mai multa decat cea de la 2m . Puteti avea surpriza ca dupa 1..2 luni de functionare, randamentul / COP-ul PDC sa scada vertiginos.

   • IVDragoslav says:

    Va multumesc pentru replica prompta si adecvata!
    Din ce am aflat citind zi si noapte pe net, precum si din discutii cu oameni avizati, dar mai ales din cele doua oferte de la dumneavoastra si de la firma partenera mentionata, am reusit sa inteleg ca nu e pentru familia noastra astfel de solutie tehnica, indiferent cat de entuziast as fi!.. Cheltuiala initiala este mare (chiar daca cu putin mai mica de 20000 euro, pe ansamblu), insa la care se va adauga plata facturilor catre aceeasi firma care face afaceri cu energie in zona noastra, chiar daca si pentru gaz sau doar pentru electricitate… Daca am fi devenit realmente independenti (kilowatul nu e 0.06 CAD sau ca in Franta sau in nordul Europei…), am fi gasit justificat efortul pe care am fi fost dispusi sa il facem in aceasta perioada.
    Va rugam sa nu va suparati pentru ca v’am rapit timp si atentie cu intentia noastra!

 16. Sorin says:

  Singura soluție pe care eu o știu și de încălzire și de răcire e cea „în tavan”. Wavin Ungaria produce așa ceva. Voi știți și alte soluții (de răcire mai ales).

 17. cip says:

  buna si eu doresc sa montez o pdc in brasov casa este aproape de olt 1km am dat de apa la 1,5 metri montez o pdc apa apa deoarece am fost total dezamagit de colectorul orizontal desi a fost supradimensionat pentru accea pdc cop maxim 2 iarna minus 10 20 grade dar ma convins apa apa cop 5 la aceeasi temperatura acum montez o pompa ctc de 8 kw pe o casa foarte bine izolata 30 cm izolatie trebuie sa forez doua puturi 15 20 metri mentionez ca am vazut la cei de la ctc in suedia doua pompe montate una pe puturi si una pe colector orizontal erau in aceasi cladire si fiecare trbuia sa incalzeasca aceasi suprafate si in 24 ore cea pe puturi afunctionat in medie 7 minute 1 ora iar cea pe colector 33 minute afara erau minus 21 grade in brasov am mai multi prieteni care se plang de consumul foarte mare de curent la pdc cu colector orizontal deoarece in medie 2luni de iarna pdc nu functioneaza mai deloc incalzind boilerul cu rezistenta electrica comandata de pdc. eu am montat pdc in austria si in sua acolo treburile sunt altele 1. temperaturile nu scad foarte des sub minus 10 grade 2.legislatia privind deversarea apei in panza freatica este foarte stricta 3. curentul electric este foarte ieftin mai ales noaptea , acolo am vazut un sistem pdc hibrid adica un sistem cu colector orizontal cu tubulatura acoperita cu nisip care era inundata in reprize de 10 20 minute cu apa pompata dintr un put de mica adincime . nu am montat pdc in romania decit pentru mine si citorva prieteni deoarece din pacate sunt destul de scumpe pentru noi toata lumea este setata pe centrala cu lemne cat o mai fi lemn dupa aceea om vedea ce mai face salutari tuturor

  • = foraje OnDrill= says:

   Am facut foraje in zona Brasov si pt Apa-apa si pt Sol apa. Ambele cu rez / COP f bune.
   Va recomandam un foraj de absorbtie de 50 m si unul de injectie de 20..25 m.
   Oferta cu toate detaliile o aveti email.

 18. = foraje OnDrill= says:

  Teoretic e posibil. Temperatura apei trebuie masurata, banuim undeva 10..11 grade celsius. Debitul trebuie calculat. Atentie si la condens. Modul de alimentare a fantanii conteaza f mult. Daca este un firisor de apa care se scurge si se stocheaza in groapa /fantana , atunci se poate sa creasca temp apei in fantana si sa nu mai produca frig. Daca este un acvifer freatic care curge intr-un strat cu permeabilitate ridicata / pietris, atunci apa din fantana e intr-o permanenta circulatie si va avea temperatura constanta.

 19. Florin says:

  Buna ziua,
  Exista cumva posibilitatea de a instala un circuit inchis format dintr-un ventiloconvector in camera ce trebuie racita, o serpentina intr-o fantana la 20m adancime, si o pompa sa circule continu apa intre aceste doua echipamente. Fantana este folosita si pentru alimentarea cu apa a casei, astfel apa s-ar putea sa nu se incalzeasca foarte mult din cauza apei ce circula prin serpentina din fantana. Astept observatii 🙂

 20. Mircea says:

  Salut. Ma gandesc sa folosesc apa din acvifer in zona Apahida/Campenesti, Cluj langa DN1C pentru o racire pasiva cu schimbator de caldura. Locul este intr-o zona presupusa a avea acvifer la adancime mica, poate pana in 20m. Un foraj la 10km distanta inspre Cluj a dus la un debit de 1.12mc/h iar apa parea sa fie mai rece decat „berea din frigider” in luna august. Posibil temperatura sa fie dictata de raul Somes care e la 700m de noi.
  Nevoia mea e de minim 20mc/h la temperatura cat mai scazuta pentru maxim 10 ore de functionare continua in cele mai calde zile. Cu toate ca unii optimisti spun ca s-ar putea obtine acest volum direct din foraje chiar la o temperatura sub 8 grade Celsius, cred ca ar trebui sa fac si un rezervor tampon de acumulare in care sa pompez peste noapte. Ventiloconvectoarele folosite au randament maxim intre 7-10 grade si chilerele de peste 100kw cat se pare ca am necesar acolo sunt cam scumpe si consumatoare de energie.
  Credeti ca exista sanse de reusita?
  O alta intrebare ar fi, in eventualitatea ca unul sau doua foraje de tur imi vor asigura necesarul de minim 200mc/10ore/zi(cu ajutorul rezervorului de acumulare), credeti ca forajul de retur al acestei ape va accepta 20mc/h apa returnata de la schimbatorul de caldura? Ce fac cu 20mc/h de apa folosita?
  Multumesc.

  • = foraje OnDrill= says:

   Asa cum am vorbit la telefon , va recomandam executia a 2 foraje de test (unul de absorbtie si unul de injectie) pe care sa se testeze eficienta, debitele, etc si a se lua apoi cea mai buna decizie privind o eventuala investitie.

 21. Florian says:

  As dori sa avertizez pe cei doritori sa-si „racoreasca” casa prin
  pardoseala utilizand PC sa se gandeasca de doua ori.Eu am facut un test circuland apa din retea 8-9 gr.prin pardoseala incalzitoare (vara pe canicula) si nu am simtit mai nimic in afara ca mi-au inghetat picioarele.Poate in tavan sau pereti ar fi alta treaba . In regim de incalzire solutia cu podele incalzitoare si pompa de caldura e inegalabila ca si confort .

 22. dragos says:

  Salut,
  Pompa de caldura in medie consuma intre 4 si 6 kw, adica imparti puterea 17kw la COP mediu (3,3 si 3,9 in cazurile date de mine. Eu cred ca nu este o solutie f buna sa alimentezi astfel pompa de caldura. Eu am avut o experienta neplacuta, dupa ce beneficiarul a primit racordul de trifazic de la electrica si am montat PC (pompa de caldura)la pornire am constat ca pe cele trei faze aveam 200, 180 si 160 V. PC de la Viessmann are fff multe protectii inclusiv decalaj de tensiune intre faze si se oprea. A trebuit sa facem pornirea noaptea cand tensiunea era mai stabila. Din experienta „calitatea” curentului este ff importanta la PC deoarece de ea depinde durata de viata a compresorului care este inima echipamentului. Prin comparatie si la o masina daca nu o alimentezi cu combustibilul potrivit nu prea tine motorul.

 23. Dan N says:

  Salut Dragos ,

  Si eu sunt de accord cu colectorul orizontal si sunt f hotarat sa merg pe aceasta varianta.

  Ce consum electric are acea central Viessmann ? – in KW/h

  Ma intereseaza pt ca eu am instalatia de energie pe eoliana de 3KW/h special luata doar pt alimenta pompa de caldura.

  Toate cele de bine.

 24. dragos says:

  Salut Dan N, noi montam pompe de caldura Viessmann. Am montate peste 10 pompe sol apa cu colector orizontal. Ca si ex. la 210mp o pompa de caldura de 12.9kw in sol cu panza freatica f ridicata am un COP de 3.9 iar la aceeasi casa pe varf de deal unde panza freatica este f jos COP-ul este de 3.3. La prima casa anul trecut in decembrie-ianuari-februarie a platit in total energie electrica 1800 ron (avand in vedere ca totul este pe electric in casa). Deci cine iti promite COP de peste 5 eu cred ca este o mincina si as dori sa demonstreze acest lucru.

 25. Dan N says:

  …o sa vad randamentul – cred ca-n iarna lui 2014 ! Si daca va avea randament scazut…atunci ma voi gandi la varianta de putz forat . Oricum, MERITA sa-ncerc ! in fond, ce-am de pierdut ?!- poate maxim 400 de euro…asta e! Stiti vb aia : pierzi / castigi…

  Dar problema e ca INCA nu am gasit pompa de care am nevoie !
  STIE CINEVA de unde-mi pot lua o pompa cu datele de mai sus ?

  Multumesc.

 26. Dan N says:

  cred ca s-au produs incurcaturi

  deci :

  1. CURENT PORNIRE maxim 10 A
  2. PUTERE FURNIZATA : minim 17 KW
  3. PUTERE ABSORBITA : 3 KW

  Acum, cred ca e clar.

  Deci daca cineva stie unde pot gasi o asa pompa ( sol-apa ) , multumesc anticipat.

  • = OnDrill foraje = says:

   La 2 m sub pamant daca aveti 5..6 grade e mult. Si aceasta temperatura o aveti la pornirea pompei. Daca merge 1 luna continuu va scadea dramatic, nu stiu ce randament veti avea. E decizia d-voastra in final. Noi am fi f curiosi de consumuri randament dupa ce a trecut o iarna de functionare.

 27. Dan N says:

  Buna ziua ,

  Multumesc pentru raspuns ; intre timp, am mai „sapat” si am ajuns la concluzia ca cea mai buna solutie este cea oferita de schimbatorul orizontal . Asa-zisele tevi, le voi inlocui cu o retea de tevi din polipropilena, deci voi mari suprafata de contact sau de schimb de caldura.

  Pompa o voi folosi doar pt caldura, deci SIGUR , iarna, la peste 2 m sub pamant, am temperatura necesara schimbului de caldura.

  Caut acum o pompa, cu urmatoarele caracteristici :
  – curent de pornire 17 KW
  – putere consumata < 3 KW

  Daca stie cineva…poate-si face un pustiu de bine sa-mi dea si mie o adresa.
  Multumesc.

 28. doru says:

  Buna ziua,

  pentru pompele apa apa, cand spuneti ca este necesar un put de minim 50 m adancime, ce parametri aveti in vedere : calitatea apei, debitul minim sau temperatura ? Si, pe cale de consecinta, de ce un put la 10 metri, care poate asigura un debit de 1 l/s, cu evacuarea apei intr-un lac invecinat nu ar putea alimenta o pompa apa apa ? Multumesc!

  • = OnDrill foraje = says:

   Nu e obligatoriu 50 m, cum , in unele zone e posibil sa fie nevoie de 150 m. Depinde fff mult de zona, de modul de alimentare al acviferelor. Daca sunteti intr-o zona „”de plat” / campie si nu se vad niste inaltimi in jurul d-voastra, in acest caz un acvifer freatic la 10 m va avea un debit ce depinde de regimul ploilor, si , e posibil, in anumiti ani chiar sa sece. Ganditiva ca in ianuarie februarie veti pompa 100.000 litri / zi continuu = 10.000.000 litri / iarna …..nu e ceva neglijabil. Exista si fenomuenul de epuisment ce poate aparea – e descris in Cum se stabileste debitul maxim al unui foraj.
   BAfta

 29. Dan N says:

  Buna ziua ,

  Locuiesc in Galati si as dori sa utilizez pentru incalzire pompa sol-apa .

  Din cate am citit , sistemul este reversibil – adica vara, poate produce racoare ?

  Imi puteti da un sfat referitor la componentele pe care trebuie sa le achizitionez si la lucrarile pe care trebuie sa le fac ?

  Multumesc frumos.

  • OnDrill.ro says:

   Da , exissta PDC care produc doar caldura, si exista si care produc „racoare”. Acestea pot fi active (functioneaza compresorul pt racire) sau pasive – pur si simplu se circula agentul din sol prin circuitul din casa cu anumite restrictii (punct de roua, etc)
   Din pacate noi suntem axati / specializati doar pe foraje , restul le cunoastem tangential si nu vrem sa gresim / incurcam pe nimeni. Dupa ce gasiti pe cineva care va explica fiecare sistem cu avantaje si dezavantaje , dupa ce faceti un calcul de rentabilitate pe cele 2 sisteme (apa-apa si sol-apa) reveniti la noi cu date concrete – numar foraje, adancimi, debite, etc si va ofertam cu placere lucrarea = forajele.
   Bafta.

 30. Laurian B says:

  Va salut si va felicit pentru utilitatea informatiei expuse. Sunt interest de alegerea unei solutii complete pentru incalzirea unei case de aproximativ 180mp in Moara Domneasca, comuna Ganeasa, judel Ilfov. Casa este foarte bine izolata cu polistiren grafitat de 15 cm, tamplarie foarte buna si mansarda izolata cu celuloza 15 cm. Sunt interest in primul rand de oferte pentru foraj collector vertical sol-apa vs apa-apa. Daca colaborati cu firme ce pot pune la dispozitie oferta pentru solutia completa (centrala complet functionala si incalzire pardoseala), m-ar interesa si ofertele din partea dumnealor dupa ce voice furniza main multe detalii.

  Va multumesc anticipat,
  Laurian B

  • OnDrill.ro says:

   Pentru o asemenea casa , care necesita o PDC de 10..15 kw sunt intrunite in zona d-voastra conditiile pt o pompa apa-apa . Va recomandam un foraj de 55 m de absorbtie si unul de 65 m de injectie.
   Va vom trimite 2 oferte – una pentru cele 2 foraje apa-apa – care are si avantajul ca va da apa menajera / de udat gradina, etc , dar si una pentru PDC sol – apa cu 3 sonde simplu U la 100 m adancime. Pretul celor 2 variante e sensibil egal.

 31. adrian says:

  Buna ziua! Doresc sa construiesc o casa in Constanta, zona Palazu Mare, in suprafata construita de 310 mp, utili 220 mp, cu incalzire in pardoseala si pompe de caldura sol-apa. As dori sa-mi spuneti daca este posibil sa efectuez forajele cu firma dumneavoastra si ce costuri ar implica aceasta. Va multumesc!

  • OnDrill.ro says:

   Buna ziua. Suntem chiar in zona si putem sa vafacem o vizita sa discutam detalii. Studiati :

   https://ddbra.ro/

   In zona (fiind chiar pe falia Palazu-Capidava ) pot fi intalnite calcare sau sisturi verzi.
   Daca se intanesc calcare (noi credem ca asta e varianta cea mai probabila) va fi apa f multa si va fi greu de sapat in adancime – se va preta fff bine in acest caz un sistem/pompa de caldura apa-apa.
   Daca sunt sisturi va fi apa f putina dar se va putea usor sapa in adancime pentru sonde U – si deci cel mai fezabil sistem e cel sol-apa.

   Va trimitem email oferte de pret pentru ambele cazuri.

 32. nicolae says:

  Buna ziua

  Doresc sa-mi instalez una din acesta pompe de caldura mai precis pompa de caldura sol-apa cu sonde dublu U,cat m-ar costa pentru o casa de 220 in zona Tautii Magherausi,jud. Maramures,cu cine a-si putea sa iau legatura,nu sunt in tara,platesc cash daca primesc o buna oferta,pompa sa fie pentru caldura si racire.

  Multumesc

  • OnDrill.ro says:

   Buna ziua. Noi executam exclusiv foraje. Pentru pompe de caldura apa-apa si sol-apa. F-ctie de dificultatile/duritatea solului , o sonda dublu U completa (introdusa la 100 m adancime, sonda, distantierii, etc) costa intre 2000 si 5000 euro. Pentru casa d-voastra 2 sonde sunt arhisuficiente. Va recomandam sa gasiti mai intai o firma care sa va vanda/ monteze/ instaleze pompa de caldura. EI ne vor solocita noua exact ce au nevoie dpdv al forajelor.

  • dragos says:

   Salut Nicolae. Noi executam instalatii cu pompa de caldura. Investitia este intre 80 si 100 euro per mp, in functie de complexitatea instalatiei, adica aport la incalzire cu panouri solare, racire prin pardoseala etc. Trebuie sa stiu daca este executata instalatia de incalzire in casa adica pardoseala sau ventiloconvectori care este separat. Suntem chiar din zona adica Negresti unde si avem montate pompe de caldura. Daca crezi ca esti discpus sa investesti aceasta suma atunci merita sa aprofundam subiectul. Mie mi-a facut cineva sondele in Baia Mare cu 40eur/metru. Lucram cu pompe de caldura Viessmann (germania)sunt foarte bune si au un randament excelent. Spor

 33. dragos says:

  Am citit cateva dintre mesaje. Pompele sol apa cu foraje sunt cele mai eficiente dar datorita costului ridicat al forajului sunt destul de putin utilizate. Eu am montat 8 pompe sol apa dar cu colector orizontal la adancimea de 1.5m. Toti clientii sunt f multumiti.
  EX. casa 210 mp colectorul costa cu sapatura si tevi circa 3000-3500 euro fata de 16000 cat ar costa puturile. COP-ul obtinut este intre 3.3 si 3.8. O medie de consum pentru aceasta casa in lunile decembrie-ianuarie-februarie total 1800 ron tot curentul inclusiv toate electrocasnicele, iluminat etc. Pe 20 luni am facut un calcul si media unei facturi de energie este de 350 ron. Mi se pare ff rezonabil. Totul tine de modalitatea de montaj al pompei de caldura. Investitia este intre 80-100euro/mp construit in functie de instalatie cu panouri solare sau nu, cu racire sau nu etc. Unde nu exista gas si se doreste confort solutia este pompa de caldura. Spor la toti.

 34. alex says:

  Nenea cu articolul in care le stii pe toate despre pompele de caldura – am o intrebare pentru domnia ta: daca pompele de caldura aer-apa sunt atat de neeficiente pe cat spui domnia ta, DE CE SUNT LA ORA ASTA CELE MAI RASPANDITE IN EUROPA?????!!!! Si atentie nu ma refer la asazisul „aer conditionat”. In cazul in care nu ma credeti va pot pune la dispozitie statistici (ele exista si pe net).

  • OnDrill.ro says:

   Pai hai sa vedem. Cand avem maxima nevoie de caldura, adica iarna, sursa pompei aer-apa e …..cea mai rece. Cand avem maxim nevoie de racoare, sursa pompei e ….cea mai calda. Adica exact pe dos. Daca ar fi fost invers ce bine era. Ah, dar puteam deschide geamul in cazul asta. Faptul ca o „prostie” se raspandeste nu e un argument pentru noi.

 35. dani says:

  Daca aveti cunostinta de astfel de firma v-as fi recunoscator sa ne puneti in legatura.
  Am studiat si varianta apa apa (era in regula ca si cost) dar mi s-a spus ca e posibil ca putul sa inghete.

  • OnDrill.ro says:

   Nu am auzit aberatie mai mare decat asta cu inghetatul putului . Apa din pamant / acvifere are temperaturi constante > 10 grade celsius orunde pe planeta ( si in Finlanda) si chiar daca ar fi afara 6 luni / an -20 grade celsius, tot nu ar ingheta. Nu stim unde gasiti asemenea sfatuitori.
   Va dorim multa bafta.

   • dani says:

    El a argumentat acest lucru prin faptul ca pompa preia caldura din apa si natura solului din Ro nu are puterea de a reincalzi apa din put.
    In cazul in care ma voi convinge ca nu stie ce vb in mod sigur nu-l voi angaja ca supervizor pe acel santier.
    Multumesc si sper sa ne auzim curand.

 36. OnDrill.ro says:

  21 kw e cam mult pt 170 mp.
  4 sonde U de 50 m e mult prea putin pentru 21 kw
  Va recomand foraje de 100…chiar 200 m . Pretul /m e acelasi . mai putin deranj, si sunt mai eficiente dpdv al transferului termic.
  Daca sunteti langa un lac, luati in considerare si posibilitatea unei pompe apa-apa – pt ca nu va trebuie decat 1 foraj ( deversati apa in lac) , si acela nu de f mare adancime ( max 70 m)
  Avand in vedere greselile deja facute, va recomand sa schimbati firma cu care colaborati.
  Cand aveti exact un necesar de foraje ( sonde U sau de apa) cereti-ne si noua o oferta. Va garantam ca nu veti avea dureri de cap.

 37. dani says:

  Calculul s-a facut de catre o firma care vinde astfel de pompe si s-a mers pe o pompa de 21 kw (asa au apreciat ei puterea) si nu s-a luat in calcul instalatia interioara de incalzire prin pardoseala si nici boilerul pentru apa calda menajera.
  La aceasta pompa au spus ca sunt necesare patru puturi de 50 m.
  Totodata ma intereseaza ca aceasta pompa sa faca si aer rece pe timpul verii plus instalatia de rigoare.
  Am suplimentat izolatia la casa cu polistiren de 200 mm si cred ca va scadea necesarul pompei de caldura.
  Casa se va construi in Com Berceni langa Bucuresti si este langa lac (nu stiu daca are importanta).
  Daca sunt agenti economici care pot face oferte de astfel de instalatii (evident complete) sper sa putem colabora si cu executia puturilor necesare.

 38. dani says:

  Salutare

  Intentinez sa construiesc o casa de aprox 170 mp locuibili,caramida poroterm 300 mm,polistiren 150 mm,geam tripan,etc.
  Am observat un comentariu cum ca nu ar depasi un cost de achizitie cu tot cu foraje la mai mult de 10000 euro insa mi s-au facut calcule pentru pompe sol apa (cu tot ce include) la 22000 euro.
  Exista careva care si-a montat asa ceva?La ce pret final a ajuns?

  • OnDrill.ro says:

   Puneti aici sau trimiteti email calculul facut. Conteaaza mult in ce zona sunteti. O centrala ( pompa de caldura ) de max 15 kw costa intre 4000 si 6000 euro. 2 sau 3 foraje maxim la 100 m pentru sonde u in soluri moi , usoare ( Timisoara, Bucuresti, etc) cu totul inclus nu pot trece de 5.000 euro. Cum ati ajuns la 22.000 ? Poate cu tot cu incalzirea din pardoseala ? sau ?

 39. george n says:

  va salut cu mult respect.locuiesc loc .moara vlasiei ilfov .asi dorii sa stiu cat ma costa o astfel de investitie si daca se ofera o garantie si service.am inteles ca zona se afla pe o imensa punga de apa termala

 40. Doru Marcel says:

  Buna ziua .
  Ma intereseaza instalarea unei pompe de caldura sol-apa cu foraj vertical in zona Tg. Lapus pentru o casa de 140mp. Cat ar costa o asemenea lucrare ? Am vazut pe pagina de internet termocasa.ro pompe de caldura la preturi mult sub restul ofertelor de pe piata am ramas cu anumite indoieli , stiti ceva despre aceste produse ?
  Mersi

  • OnDrill.ro says:

   Buna ziua. Din pacate nu stim ce fel de foraj se potriveste in zona Târgu Lăpuş, Maramureș, România. Cu noroi de foraj pt soluri moi si medii ? sau cu aer pentru soluri tari ? Incercati sa gasiti ceva date despre zona si reveniti cu cererea. Cat despre pompele mentionate, intradevar, pretul lor e mult mai mic decat orice despre piata. Din pacate nu avem nici un fel de contact / relatie cu site-ul mai sus amintit. Folositi https://ondrill.ro/contact/

 41. mihai says:

  Buna Ziua,
  Ma intereseaza un foraj pentru o pompa de caldura in zona Busteni- Prahova. Mentionez ca panza de apa freatica este foarte sus, undeva la 3-4 m adancime max. Inca nu am ales tipul de pompa, adica apa-apa sau sol-apa si un sfat ar fi binevenit. ma intereseaza costul forajului precum si o recomandare pentru tipul pompei. Va ocupati si de montarea sistemului complet forare si montat pompa? Cu stima, Mihai

  • OnDrill.ro says:

   In zonele cu sol dificil ( cum cred ca este la d-voastra ) in general sunt mai fezabile pompele apa-apa ( sunt mai putini metri de forat, si pretul sapatului este mare) . Asta cu conditia sa se dea de apa suficienta pentru o pompa de caldura. Din pacate nu avem experienta pentru zona d-voastra. Ca sa va faceti o idee vi-am trimis un email cu ce inseamna un foraj cu aer cu ciocan de fund in soluri dificile / dure.

 42. Instalati pompe de caldura says:

  Buna sunt un instalator care instalez pompe de caldura si le si comercializez puteti sa vedeti si pagina web atat in ce priveste pompa de caldura cat si camera tehnica aferenta inclusiv automatizarea .

  • George says:

   Buna ziua,
   M-ar interesa si pe mine achizitionarea si montarea unei pompe de caldura sol-apa. Imi puteti da mai multe detalii? Casa are 146m2. Multumesc.

  • mihai says:

   Buna ziua,as vrea sa instalez si eu pompa de caldura la o casa in Bucuresti,la ce nr de tel va pot gasi?
   casa are parter,efaj si mansarda si cca 125 mp pe nivel

   • = foraje OnDrill= says:

    Noi suntem o firma care ne ocupam exclusiv de executia forajelor pentru Pompele de caldura PDC (apa=apa si/sau sol-apa) . D-voastra aveti nevoie de un calcul preliminar, de un proiect, de alegerea solutiei cele mai fezabile, etc si abia la final se va vedea ce fel de , cate foraje, etc. Vi-am recomandat email o firma cu care va puteti rezolva toate aceste puncte , urmand ca noi sa va ofertam separat executia forajelor.

 43. pepene gheorghe says:

  buna ziua .ma intereseaza sa stiu cat m-ar costa o pompa de caldura eficienta pentru o casa in suprafata de 170 m2 locuibili, bine izolata in comuna Harman judetul Brasov. TERENUL este perfect plan iar panza freatica este foarte aproape de suprafata solului. multumesc

 44. B. Alin says:

  Buna ziua,
  In zona Deva (la Vetel) cat costa doua foraje pentru sonde U la o pompa de caldura de 22kW. Mentionez ca sunt pe albia raului Mures (la 200m de mine) si primul strat de apa freatica este la 9m. Nu stiu ce adancime ar trebui sa aibe forajele, presupun ca 100m.
  Multumesc anticipat.

  • OnDrill.ro says:

   Buna ziua. Pentru sondele U nu are nici o importanta daca este, cata este si unde este apa . Pentru 22 kw 100 % 2 sonde chiar si dublu U si chiar la 150 m e prea putin. Cred ca a gresit cine a facut acest calcul. Oricum, aveti o oferta trimisa email.

 45. RADU POLIZU says:

  Stimaste prieten,
  Sunt vicepresedintele Societatii Romane Geoexchange,am citit corespondenta Dvs,imi place si consider ca educatia pe care o faceti clientilor este buna.Sunt un practicant al sistemelor geoexchange inchise si deschise,le-am monitorizat ani de zile la rand,in Manualul GEOTRAINING publicat in 2011 la Bruxelles un capitol de BUNE PRACTICI,scris de mine a chastigat notoritate in Vest.Cred ca practica Dumitale e folositoare.Ce ziceti??
  Radu POLIZU

 46. Ioana G says:

  Buna ziua,

  Va rog sa imi spuneti care ar fi costurile pentru efectuarea a 3 foraje la 100 m (pentru o pompa de 22kW sol-apa cu sonde U cu recirculare).
  Zona de forare este Turturesti, jud Neamt (langa Piatra Neamt)
  Ce suprafata trebuie alocata pentru astfel de foraj (incluzand raza de actiune a masinii de foraj, etc

  Multumesc.

 47. Aurel says:

  Buna ziua,

  Va rog sa imi spuneti care ar fi costurile pentru efectuarea a 4 foraje la 100 m (pentru o pompa de 20kW sol-apa cu sonde U cu recirculare).
  Zona de forare este Tartasesti, Dambovita.

  Multumesc.

 48. Marian says:

  Buna,
  Foarte interesant acest forum…de cand va caut.
  Sunt din Luncavita, judetul Tulcea, si sunt persoana cu dizabilitati in fotoliu rulant in urma unui accident.
  Imi depun luna aceasta un proiect pentru a-mi construi o agropensiune unde voi si sta ca si domiciliu permanent. Arhitectul mi-a facut casa cu o suprafata de 163 mp, doar cu parter fiindca asa imi este utila.
  Va rog spuneti-mi si mie ce randament de caldura da pe timp de iarna cu o temperatura afara de aproximativ – 20 grade…fiind la poalele pădurii.E ceea ce ma intereseaza cel mai mult fiindca aceasta varianta de incalzire ptr mine este cea mai utila si mai ales ca o voi achizitiona prin finantare europeana.
  Recomandati-mi o marime de kw pentru o temperatura cat mai buna in casa, sol-apă bineînteles. (Casa va fi foaaarte bine izolata, deci maxiim de eficienta din acest punct de vedere).
  Va multumesc sincer pentru sfaturi!

 49. Mihai says:

  Buna tuturor, doresc sa cosntruiesc langa Bucuresti, in Otopeni o casa pe profil metalic, eu zic o sa fie f bine izolata, cu un polistiren de 15 cm Dalmatina, cu celuloca de 10 cm, 2 placi de OSB 1.5 cm, si 2 placi de rigips si toata casa va avea incalzire in pardoseala . Suprafata casei este de 180 mp construiti. Ma intereseaza ce variante in recomnadati pentru un randament optim si cosnum cat mai mic.

  Multumesc,

  • OnDrill.ro says:

   Va recomand o pompa de caldura sol -apa cu sonde U sau dublu U. O firma de specialitate trebuie sa va faca un calcul pentru ce putere aveti nevoie ( ex : 12 Kw ) , urmand apoi sa gasiti o firma care sa va vanda pompa, sa monteze tot ce doriti. Noi nu comercializam pompe de caldura, nu facem instalatii, ci executam doar foraje.
   Orientativ, pentru 12 Kw aveti aprox nevoie de 2 foraje la 120 m. Oferta de pret pentru ele o veti primi separat email.

  • vlad says:

   Salut, ti-ai facut cumva casa cu firma Rugv…. (suprafata seamana cu ceea ce executa ei) as fi foarte interesat astazi in 2014 cum ti se pare casa ?
   Si eu intentionez sa imi fac o casa pe structura metalica si am foarte putine feedbackuri serioase refritoare la acest tip de constructie.
   Multumesc !

 50. 7777777 says:

  Ati scris ca cele mai „indicate” pompe de caldura sunt cele sol-apa. Pe mine ma intereseaza pompele de caldura apa-apa pentru ca au randament superior. Puteti sa estimati daca o asemenea pompa de caldura ar putea fi rentabila pentru o suprafata de 300 mp cu izolatie medie (10cm polistiren, termopane etc.), langa Bucuresti in cazul in care apa ar putea fi deversata (prin cadere) intr-un lac si putul de colectare ar avea 200 ml adancime (atat estimez pentru ca la 90 ml apa este calcaroasa)? Multumesc.

  • OnDrill.ro says:

   Orice pompa e rentabila pentru orice suprafata. Sunt de acord ca cele apa-apa sunt mai rentabile dpdv al COP-ului , dar pretul forajului, forajelor e mult mai mare, presupune folosirea unei submersibile care consuma mult si se poate arde cand ti-e lumea mai draga, problema injectarii apei in sol ..etc. Pt acestea noi suntem FANI sol-apa cu sonde U si dublu U la 100..150 m adancime.
   Revenind…..
   Cine va va vinde centrala=pompa va va face calculul cu ce putere aveti nevoie – sa luam ca ex 20 Kw. Din catalogul pompelor tot ei va vor da un necesar de apa = debit – sa spunem 1,5 l/s = 6 mc/ora = 150 mc/zi ….fara virgule 😉 .Daca ne solicitati executia unui foraj in acviferul Fratesti la 200 m adancime care sa asigure acest debit va vom oferta fara probleme – debitul se poate extrage, apa e chiar potabila, si deci pompa d-voastra va functiona la randamenntul asteptat.
   Doar ca …..
   Ce ar fi ca fiecare (casa) sa ne facem un foraj in acviferele de Fratesti si sa extragem 150 mc/zi pt incalzire racire multe multe zile pe an ? Ce spuneti daca deversarea acestei ape care nu a suferit nimic dpdv fizico-chimic e si ilegala. E o bataie de joc la adresa mamei natura.
   Obtineti d-voastra un aviz de gospodarirea apelor sau o notificare pt exploatare acvifer cu 1,5 l/s in scopul folosirii apei in pompa de caldura si noi cu placere venim sa vi-l executam ca la carte sa va bucurati de pompa d-voastra.

   Si dupa toate acestea poate vi se nisipeaza forajul in ajunul craciunului sau se arde pompa submersibila. Va recomand ( fara sa am nici un interes comercial) sa va faceti 4 foraje la 100 m cu sonde U cu recirculare pentru o pompa de 20kW sol-apa, veti obtine un COP ffff apropiat de cel al pompei apa-apa , forajele (4 buc) va costa sub jumatate fata de cel de apa, nu mai e nevoie de submersibila si dormiti linistit ani si ani de zile.

   Ma repet – daca doriti un foraj de alimentare cu apa la 200 m adancime pt 1,5 l/s solicitati-l pe pagina de contact si vi-l executam ca la carte. Restul nu mai este treaba noastra.

 51. Dorel V. says:

  Un client multumit care foloseste colectori plani locuieste in Odorheiul Secuiesc. Colectorii sunt plasati la -1.5 m. Va trimit pe e-mail numarul lui de telefon sa-l contactati.

 52. viorel says:

  Buna seara,
  ma intereseaza o pompa de caldura pentru un service auto, suprafata de 600 mp, la inaltime medie de 3 m, cred ca as avea nevoie de o pompa de caldura de 35kw….as dori sa ma consiliati …cine ar putea sa-mi faca instalatia la cheie ….si cat ma costa ? localitatea este Viseu de Sus,
  multumesc!

  • dragos says:

   Am montat o pompa functionala la Viseu de Jos. Daca vrei putem discuta. Investitia daca vrei sa faci una „ca la carte” costa undeva intre 80-100 euro per metru suprafata construita de incalzit. Adica 600mp costa intre 40-50000 euro.

 53. OnDrill.ro says:

  Haideti sa gasim un astfel de client multumit. Unul singur. Sa ne spuna la ce adancime au montat colectorii, ce suprafata, cu ce costuri , si in final, cel mai important : ce COP a obtinut. Astept datele email.

 54. Dorel V says:

  Cei care produc pompele de caldura cunosc bine acest grafic. Pompele geotermale sol-apa lucreaza si cu acest tip de colectori fiind o solutie mai ieftina decat sondele de adincime si au implicit un randament mai scazut. Am cunoscut instalatori care spun ca au montat aceste solutii si clientii lor sunt multumiti. Personal, folosesc sonde de adincime tip U. Sunt foarte multumit!

 55. OnDrill.ro says:

  Va recomand sa va uitati cu atentie la graficul variatiei temperaturii si sa cititi cu atentie manualul pompei : Temperatura agentului din circuitul exterior minima necesara pt functionare , randamentul pompei la acea temperatura. Veti trage singura concluzia.

 56. Dorel V says:

  Tocmai am participat la un forum cu tema pompe de caldura.Colectorii plani functioneaza bine daca se respecta standardele de executie cum ar fi: adincimea plasarii colectorilor, distanta dintre tevi, compactarea corecta si poate in primul rind , dimensionarea bineinteles. Referitor la incalzirea celor 100mp evident, trebuie facut un priect de unde sa rezulte sarcina termica a celor 100mp. Evident discutam despre instalatii care functioneaza cu temperaturi joase- incalziri in suprafete (pardisele, pereti si eventual tavane)

 57. P Ana says:

  Salut!Vrem si noi sa instalam sonda -pe orizontala,pentru a incalzi 100mp.In zona Moldovei,este posibil asa ceva,v-a fi folositoare,ori in zadar.Va multumesc…Astept rs…

 58. Ondrill.ro says:

  Nu am auzit de PC aer-sol. Poate apa-sol ? PC cu sonde U sau dublu U. In 99% din cazuri (pentru ca depinde de litologia solului, de prezenta acviferelor, etc) , 1 foraj de 100 m cu sonde dublu U asigura 5 kw ! ( adica 50 w/m). Asadar 4 foraje la 100 m adancime asigura cei 20kw.

 59. Dorel V says:

  La ce distanta trebuie forate cele 2 puturi (primul fata de al doilea ) pentru a nu afecta randamentul? Aici ma refer la faptul ca vara cand doresc sa racesc, apa calda incalzeste pamantul in jurul forajelor si iarna invers. Nu stiu, intreb si eu!
  In cit timp se fac 2 foraje de 100 m pentru sonde U? Zona tg-mures!

  • Ondrill.ro says:

   Mi-e foarte greu sa-ti dau un raspuns 100 % corect. Nu am citit niciunde despere un asemenea calcul . Dar daca EU mi-as face acasa 2 foraje cu sonda U le-as pune la distanta maxima posibila intre ele – cat imi permite terenul..10…15 m . Ca si parere cred ca sub 5 m sunt prea apropiate. Problemele intradevar serioase se pun intr-un asfel de caz la un bloc unde ai o suprafata disponibila limitata in jurul blocului si trebuiesc facute zeci de foraje.
   In ceea ce priveste viteza de executie , ea depinde de 2 variabile : tipul solului ( pietris, bolovanis apoi roca compacta mai jos la Tg Mures) si tipul instalatiei de foraj ( si tehnologia de foraj aleasa) . Cu instalatie cu cap dubliuu si sistem de foraj excentric cu aer intr-o zi ai facut 3 sau 4 foraje la 100 m intr-o astfel de zona . Din pacate nu stiu sa existe in Romania un astfel de sistem . Cu aer simplu cu ciocan de fund si tubare de protectie in max 2 zile se face un foaraj . Cu Noroi bentonitic si circulatie directa, f-ctie de puterea instalatiei , un foraj poate dura de la 4..5 zile pana la saptamani …..

 60. Ondrill.ro says:

  Asa cum am scris si aici https://ondrill.ro/pompe-de-caldura/foraje-ieftine-pompe-caldura/ un foraj pt sonde U in zone usoare e 17 eur / metru . Pentru 8 kw e suficient si mai putin de 2 foraje de 100 m , dar pt siguranta, hai sa zicem – 2 x 100 m . Foraje 3400 eur , centrala ( pompa) 5 ..6.000 eur – total sub 10.000 – asta e calculul . Din pacate pt d-voastra la Miercurea Ciuc nu se poiate fora cu 17 eur / metru, nici macar cu 27 cred. Astept studiul , desi el o sa ne arate ce e in pamant pana la 6, max 8 m , nerelevant pentru foraje la 100 m.
  vedeti pentru acviferul din Miercurea Ciuc

 61. Dan Topor says:

  Stimate domn, o pompa de caldura sol-apa (incalzire/racire) de cca. 8 kw se situeaza ca pret undeva intre 6500-9000 EUR, modelele cu un raport pret/calitate rezonabil.
  Cat spuneti ca ma costa in acest caz 2 foraje de 100 m pentru o casa cu cca. 250 mp utili, din care 50 mp garaj, deci probabil se condsidera cam 220 mp? Oricum casa va fi foarte bine izolata (caramida Termobloc de 380 mm si termoizolatie exterioara de 14-16 cm).
  Cei 10.000 Euro specificati includ sau nu TVA?
  Cat m-ar costa doua foraje de 100 m in zona Miercurea Ciuc?
  Eventual la pachet cu un foraj pentru apa.
  Va trimit studiul geotehnic pentru detalii…

 62. www.ondrill.ro says:

  Nu e vorba doar de modernism aici. E vorba si de confort, si de racire pe timpul verii, si de noxele degajate, etc. Din pacate ca sa obtii acea finantare cheltui mai mult cu „birocratia” tipic romaneasca.
  Acu 3-4 ani un metru de foraj sub 60 euro era de inimaginat. Criza la scaztut pana la 17 eur / metru – e totusi o economie, si la randul lor si centralele (pompele de caldura) au scazut ca si pret.

 63. costea says:

  Numai 10000 Euro? Un fleac. Ar fi solutia ideala, pacat ca Ministerul Mediului deconteaza doar 8000 RON. Evident, centralele cu brichete sau pelete costa pe total numai vreo 2000 Euro, iar combustibilul nu e scump… dar nu e o solutie ”moderna”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.