Adancirea / continuarea unui foraj existent.

Sapa de foraj cu role

Tot mai multe cereri ne solicita continuarea, adancirea unui foraj de alimentare cu apa existent.

 Motivele sunt diverse : debit insuficient, calitate a apei necorespunzatoare, miros, nisip sau alte impuritati in apa , etc

Model fisa forajului
Model fisa forajului

Desi teoretic adancirea / continuarea saparii unui foraj existent este posibila, acest lucru poate genera multiple probleme, cum ar fi  :

 • penetrarea piesei de fund a forajului – f-ctie de materialul din care e facuta, cum este prinsa de tubulatura poate genera dificultati, agatarea sapei, distrugerea tubajului existent
 • frecarea / bataia prajinilor de foraj in tubulatura existenta , mai ales in zona filtrelor. Functiel de materialul tubulaturii, de clasa de rezistenta a ei sunt sanse mai mari sau maimici ca aceasta sa se sparga . Aceasta va avea ca rezultat imediat scurgerea pietrisului margaritar din spatele coloanei tubate in noul foraj in curs de executie, prinderea sapei i a prajinilor etc.
 • Chiar daca spargerea piesei de fund nu ridica probleme si tubulatura existenta este f rezistenta, pericolul surparii pietrisului filtrant este prezent permanent.
 • Pentru o sapare corecta e nevoie ca sapa de foraj sa fie f apropiata (1mm) mai mica decat diametrul interior al forajului existent. Daca diferenta e mai mare apar praguri unde viteza fluidului de foraj se schimba si unde apar depuneri periculose pentru executant
 • Din pacate forajele sunt lucrari ascunse si de multe ori in gaura sapata pot fi role sau alte piese metalice rezultate de la executantul anterior, lucruri care nu deranjeaza forajul actual dar care pot crea mari probleme pentru executia / continuarea lui.
 • Sa nu uitam ca saparea in jos e limitata la diametrul interior al actualului foraj /put. Asta inseamna diametre f mici de tubare finale (pompe scumpe) , spatiu mic pt pietris margaritar filtrant cuartos, etc

Avand in vedere cele de mai sus, Ondrill SRL NU executa adanciri/continuarea unor foraje  existente.

Tuturor care doresc sa execute asa ceva le uram Bafta , si in caz de reusita, le asteptam povestea email , o vom publica aici in continuare  Pana astazi nu am aflat de un astfel de caz fericit. Desigur ca se poate executa un foraj mou de la zero care sa aiba adancimea dorita, etc. Distanta fata de forajul existent este o alta discutie/problema care nu trebuie tratata cu superficialitate. Daca aveti o problema cu actualul d-voastra foraj va rugam sa ne trimiteti o descriere a necazurilor avute impreuna cu fisa forajului si , poate, daca exista, va oferim o alta varianta de rezolvare a problemelor d-voastra.

14 thoughts on “Adancirea / continuarea unui foraj existent.

 1. VLASEA LIVIU says:

  Buna ziua,
  Sunt din Cugir, Judetul Alba, Strada V. Alecsandri, nr.47. (am dat adresa exacta ca sa ma puteti gasi si pe google maps), am dorit un put de 200 – 300 mm in diametru pentru apa menajera, adica pentru udat gradina, umplut o piscina supraterana etc. Pe strada sunt fantani executate acum mult timp deci exista panza freatica la cca. 9-10 m. Am adus si o femeie de la Petresti (Sebes) care a cautat locul si a indicat pozitia cat mai exact. Am cautat pe cineva sa-mi sape un put, dar au esuat la adancimea de cca. 4-4,5 m, deoarece a dat de un strat de grohotis dupa cum vad eu (adica un stat de pietre nu stiu de ce grosime este). Exista posibilitatea de a strapunge acest strat pt. ca apa este la 9m prin vreo tehnologie disponibila si cat ar costa reluarea lucrarulor?

  • = OnDrill foraje = says:

   1. Nu cunoastem aceste metode de sapare , nici cele de gasire a apei, si nici metode de adancire continuare.
   2. Nu facem foraje cu adancimi < 50 metri . Deci nu va putem ajuta cu cei 9-10 metri ai d-voastra Poate vede cineva care va poate ajuta acest comentariu si va poate contacta direct pe adresa : utuvlasea la yahoo punct com

  • = OnDrill foraje = says:

   Acum FIX 1 an ne-ati solicitat o oferta care vi-am trimiso impreuna cu un proiect al alimentarii cu apa din localitate unde gasiti multe multe detalii. L-ati citit cu ATENTIE ? Cunoasteti sa mai existe foraje ARTEZIENE in localitate/apropiere ?

 2. Sergiu C says:

  Buna ziua,
  Putul este in Dragomiresti -Vale,nu s-a introdus nimic intre tuburile de PVC si cele de beton (element filtrant.Pe primii 4 m s-au facut cu discul fante de 2X200mm ,iar tubul PVC este asezat pe fundul putului sapat.

  • = OnDrill foraje = says:

   NU asa se face o „retubare” – trebuie tuburi cu filtre/fante de 0,5 mm din fabrica, inchise cu capac pe fund, cu centrori in zona filtrelor, iar zona din jurul lor se umple cu pietris cuartos 0,8-2 mm pt filtrare.

 3. Sergiu C says:

  Buna seara,
  Am un put forat cu tuburi de beton sapat in urma cu 12ani la o adancime de 24m.
  In interior s-a montat tub de 125mm cu fante in partea inferioara.
  De cateva zile s-a inlocuit supapa cu sorb si s-a scos cu pompa apa pt.curatire.
  Dupa repunerea in functiune a hidroforului apa eete tulbure si este plina de nisip f.fin cu particole de mica.
  Am scos apa pt curatire,dar nisipul este din ce in ce mai mult.
  Mi s-a sugerat sa bag in put intre tuburile de beton si tubul de 125mm margaritar pt filtrare si o denisipificare.
  SPUNETI-MI VA ROG CARE ESTE PAREREA DUMNEAVOASTRA.
  MULTUMESC.

  • = OnDrill foraje = says:

   Mai avem nevoie de cateva detalii :
   – localitatea / zona
   – ce fel de fante si pe ce lungime si cum e inchisa partea de jos a tubulaturii pvc ?
   – in jurul tubulaturii nu ati pus nimic pana acum ?
   – ati montat cateva piese de plastic pt a mentine filtrul pe centrul gaurii ?

 4. george says:

  Sal ma numesc george sunt din calugareni sat uzunu am un putu cu adincime de 30 m si este facut de 28 de ani nu am avut probleme pina acum iar acum miroase a wc oua clocite ce trebui sa fac mi sa dat un sfat cineva sa bag niste pastile Cloramina dar imi este frica nu stiu ce sa fac !!!

 5. Alexandru says:

  Buna dimineata

  Locuiesc la casa in com Vidra(jud Ilfov). Am un put la 30m adancime. Apa este curata, dar miroase a canalizare, oua clocite… Am facut analizele si are aproape 3mg/l amoniu(limita e 0.5mg/l) si mangan de 3 ori peste limita. Restul sunt OK(duritete 7.84 grd germane, pH 7.94) Ca sa scap de amoniu si mangan ma costa cca 5.000 lei, plus consumabilele.Vreau sa-mi fac un alt put.La prima panza freatica. Stiu o sa am duritate 24 grd germane si ceva nitrati. Eliminarea lor e mai usoara si mai ieftina. Persoana care face putul. sapa cu tuburi de otel de 20cm diametru, apoi introduce teava neagra(ca aceea albastra dar fara filet) de 125mm, cu niste scanduri de centrare, apoi toarna cuartz 1-3mm pe lungimea de 5 m a filtrului(cu fante de o,5mm-ca cel albastru), dupa care un pietris ceva mai mare ca un bob de piper inca vreo 3-4m, iar apoi pamant.Dupa care scoate tevile de otel cu filet. Este bun acest procedeu? Mai trebuie facut si altceva? Este bine sa se faca sub filtru, un fel de rezervor de acumulare de cativa metri(ca o rezerva)? Daca da, atunci pompa submersibila e bine sa fie montata mai jos de filtru, sau deasupra lui?

  Cu multumiri
  Alexandru

  • = foraje OnDrill= says:

   Era bine sa ne fi contactat inainte de lucrare. Noi avem foraj facut chiar in Vidra cu rez f bune (fara depasire al amoniu si mangan) , chiar va puneam in legatura cu beneficiarul.
   referitor la intrebari
   – Forajul cu coloana de protectie nu este rau. Trebuie doar sa se asigure ca a ajuns pietrisul unde trebuie. Eu as baga pietris 1-3 mm, as scoate tevile de protectie, as masura din nou nivel pietris si as completa si apoi restul. Daca e in primul acvifer nu e necesara cimentarea/izolarea, desi e buna pt infiltratii de la ploaie etc, depinde de ce adancime vorbim.
   – Pompa se poate monta si deasupra si sub filtre, depinde de parametrii foraj. In zona d-voastra 99 % deasupra (acviferele au nivel ascensional)
   – Era bine sa va bage sub filtre macar 2..3 m de plin / blank ca si decantor, pt ca depunerile in timp sa NU optureze din zona filtrelor/acviferului. Daca nu se construieste decantor veti avea nevoie de denisipari mai dese, bani in buzunarul executantului …
   Succes.

 6. ionel says:

  Bună ziua!
  Vă rog să mă sfătuiți ce să fac în problema mea și anume: am forat un puț pentru apă menajeră la țara de 28 m, doar atât au vrut să foreze cei cu freza artizanală, acuma am apă în puț de 22 m 6 m este gol și nu știu cum să scot apa deacolo sau cum să testez mai bune zis să văd dacă ține apă sau nu, merită să-mi cumpăr hidrofor sau nu? menționez că am introdus țeavă de 32 în puț la adâncimea de 15 m iar de la suprafață am mers cu țeavă de 50 proximativ 70 m în cădere, am amorsat și i-am dat drumul a curs apa o bucată de timp după care s-a oprit, am închid robinetul și în decursul unei zile se adună o găleată de apă îi dau drumul și iar într-o zi se mai adună o găleată și tot așa.
  Întrebarea mea este cum să testez puțul să văd dacă ține apa, cum să o scot pe toată? sau ce să fac? puteți să mă contactați mulțumesc anticipat!

  • = OnDrill foraje = says:

   Gasiti o pompa submersibila care sa o bagati la 25…26 m adancime si porniti-o. Reglati debitul dintr-un robinet si faceti teste pana obtineti o functionare continua. Masurati debitul si avet toate raspunsurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.