Gestionarea si valorificarea resurselor de apa

Apa din foraje OnDrill
Rezerve şi resurse de apa 1. Rezervele de apă subterană a. Definiţie şi tipurile de rezerve b. Evaluarea rezervelor de apa subterană c. Regenerarea rezervelor de apă subterană 2. Resursele de apă subterană a. Definiţie şi tipurile de resurse b. Resursele potenţiale totale de apă reprezintă totalitatea resurselor potenţiale, fracţionale în resurse potenţiale de apă de suprafaţă şi resurse potenţiale de apă subterană. c. Resursele regenerabile de apă subterană sunt exploatate cu condiţia conservării unui echilibru a! alimentării şi fără a depăşi rezervele Provin esenţialmente din captarea apei pânzei libere. În acest caz, echilibru! este tradus prin stabilizarea suprafeţei piezometrice medii. Resursele sunt aproximativ egale la debit mediu al scurgerii subterane. d. Resursele neregenerabile de apă subterană provin din exploatarea rezervelor pânzelor captive cu slabă regenerare. Pot depăşi rezerva permanentă a pânzelor libere. Durata lor este limitată în timp.

3 thoughts on “Gestionarea si valorificarea resurselor de apa

  1. emil says:

    Va multumesc de mult de raspuns, am defectul meu de apronunta sau chiar a scrie, pentru ca sunt plecat de foarte multi ani, ma consider un om simplu, si nu am figuri de cocalari , Da nu sunt nici unul prea scolit dar cred ca am bunul simt si acei ani de acasa , Oricum interesul meu e de a face ceva nu a sta si a cauta bete-n roate ca nimic nu merge si in tara noastra e greu, e greu peste tot, cine vrea, face oriunde si oricum ,nu ar trebui sa ne ascundem in spatele motivelor, interesul meu e de a iriga 40 H teren arabil din subteran, Nu cred ca asta o poate face doar cei cu facultate sau bine scoliti ,nu sunt mindru ca sunt un om simplu sau ca nu prea ma descurc cu gramatica . Ai mei nu am avut posibilitate financiara sa continui scoala asta e ,ma consolez si multumesc cu ce am.cineva va trebui sa stea si la tara sa lucreze pamintul ,asa cum il fac si alti din afara,lucrat bine ,, si sa nu iutam ca majoritatea parintilor, marilor oameni ai tari au fost oameni simpli, eu va multumesc de timpul acordat si sper sa imi dati alte explicatii, sugestii sau indicatii din profesia dumneavoastra va doresc o zi buna si multe ,,succese,,

  2. emil says:

    buna ziua revin cu o intrebare la un put de 50 mH, prin exploatare cit poate sa scada nivelul apei prin merti adincime, depaseste cu mult 8 metri ,cei 8 metri sunt in limite normale, sau nici nu ajunge la cei 8 metri, interesul meu e de a monta motopompa direct jos la nivelul apei, iar absortia motopompei nu e mai mare de 8 metri , submeribila nu am cum sa montez nu e curent si consumul e dublu prin generator , va multumesc.

    • OnDrill.ro says:

      Buna ziua. Incerc sa inteleg ce vreti sa intrebati, desi ce ati scris mai sus nu prea e in romana !
      Intradevar , motopompele nu pot trage/absoarbe apa de la adancimi mai mari de 8…9 m max. E o lege a fizicii in vigoare.
      De aceea ele pot fi folosite doar in foraje / puturi unde nivelul static e foarte sus (< 8 m) , dar mai ales, unde debitul esta atat de mare / gigantic, incat exploatarea cu o astfel de motopompa ( in general au debite f mari > 10 mc/h, uzual chiar 30 mc/h) sa produca o denivelare (fata de nivelul static) foarte mica , in asa fel incat nivelul dinamic sa nu scada sub 9 m . Cred ca exista astfel de zone f putine in Romania ( Buzau e una dintre ele).
      Foraje cu nivel static < 9m se pot executa in f multe locuri. Dar cu astfel de debite gigantice si cu denivelare mica nu. Asta inseamna ca motopompa va porni , dar se va opri /dezamorsa imediat ce nivelul apei in foraj scade. Un generator de 1,5..2 kw cu o submersibila va rezolva problema , costa mai mult dar consuma mai putin decat o motopompa. Succese.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.