Apa subterana in zona Bucuresti – Acviferul de Fratesti

Acvifer Fratesti Bucuresti

Acviferul este o formatiune geologica formata din strate subterane poros-permeabile ce permit circulatia apei prin ele.

Acviferul Fratesti (reprezentativ pentru zona Bucuresti Ilfov)

Formatiunile permeabile numite si roci acvifer au capacitatea de a stoca apa.

Pentru zona Ilfov – Bucuresti cea mai importanta sursa de apa subterana este acviferul de Fratesti (al doilea sistem acvifer ca marime din tara) . Din punct de vedere geologic stratele de Fratesti sunt de varsta Pleistocen inferior si afloreaza in localitatea Fratesti din judetul Giurgiu.

Stratele de Fratesti se intalnesc numai in foraje, in zona Bucuresti NORD se gasesc sub adancimea de 150-170m pana la 300 m in zona Balotesti unde se efileaza/dispar.  iar spre SUD stratele de Fratesti se gasesc la adancimi mai mici intre 60-130m.

Stratele de Fratesti sunt impartite in trei orizonturi A, B, C, ce se gasesc la diferite adancimi si grosimi

Profil acvifer Fratesti Bucuresti Ilfov

Peste stratele de Fratesti se afla un complex marnos  alcatuit din marne, argile si nisipuri. Peste toate aceste strate se dispune un orizont de nisipuri cu granulometrie mica, nisipuri fine si cenusii cu grosimi intre 8-20m , cunoascut sub numele de Nisipuri de Mosistea, deasupra lor se dezvolta un pachet de pietrisuri cu nisipuri cu grosimi intre 4-8m numite Pietrisurile de Colentina.

Din pacate singura sursa calitativa de apa pentru zona Ilfov/Bucuresti este acviferul de Fratesti  orizontul A, acest acvifer este important datorita calitatii apei – demonstrat prin analize de laborator ( analize fizico-chimice si bacteriologice ) si debitelor medii ce pot fi exploatate din acesta.

In prezent in Romania sunt mai multe companii ce extrag apa din foraje de mare adancime din complexul Fratesti si sunt imbuteliate pentru consum.

Din sursa omologata F1 Fratesti ce se afla in comuna Afumati – jud.Ilfov, mai multe companii extrag si imbuteliaza apa dintre care:

-Aqua Queen – imbuteliata de compania Aqua Queen, furnizor al Casei Regale a Romaniei

– APA – imbuteliata de compania Calipso SRL pentru Lidl Romania.

-Apa naturala La Fantana este extrasa din complexul acvifer Fratesti de la o adancime de 224m.

Pentru o oferta cat mai detaliata si date despre acviferul de Fratesti va oferim un portofoliu vast de foraje in toata zona Ilfov unde firma FORAJE ONDRILL a captat prin foraje profesionale toate orizonturile acviferului de Fratesti

https://ondrill.ro/lucrari-foraj/judetul-ilfov/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.