Intretinerea unui put forat

Masuratori nivel apa put forat
Un foraj de alimentare cu apa corect executat si exploatat nu are nevoie de intretinere zeci de ani. Cu toate acestea este recomandata ( eu spun obligatorie)  verificarea anuala a forajului.Aceasta consta in urmatoarele :– masurarea nivelului STATIC al forajului ( nivelul la care apa sta atunci cand pompa nu functioneaza)– masurarea nivelului dinamica al forajului ( atunci cand pompa merge la debit maxim)– compararea acestora cu cele precedente ( de acum 1 an, 2..3, etc)– prelevarea a 2 probe de apa ( de la pompa) si efectuarea analizelor bacteriologice si fizico – chimiceDaca nu exista schimbari , puteti in continuare folosi cu incredere forajul d-voastra .
Instrument de masurat nivelul apei in foraje
Instrument de masurat nivelul apei in foraje
Voi incerca in continuare sa explic cateva cauze posibile ale unor schimbari cu intentia de a va constientiza de necesitatea unei interventii rapide inainte de a provoca daune ireparabile forajului.a) – Nivelul static a crescut cu > 10 cm – este posibil sa fie o bresa in inelul de cimentare al forajului si sa jnceapa o comunicare cu stratele de suprafata. Urmariti cu atentie analiza apei pentru ca acolo se va vedea daca forajul a fost pus in comunicatie cu strate noi ( in general CONTAMINATE). E posibil ca si debitul forajului sa fi crescut ( asta se vede in cresterea si a nivelului dinamic)b) – Nivelul static a scazut cu > 10 cm  – E posibil  sa se fi depus un strat de nisip in dreptul a o parte din filtre si sa fi inchis un strat acvifer. Daca se observa si o scadere a nivelului dinamic ( deci a debitului forajului) trebuie URGENT contactat un specialist pentru  a face masuratori mai complete si a decide ce trebuie facut in continuare ( probabil o denisipare a forajului)c) – Nivelul static e acelasi dar cel dinamic a crescut – Daca debitul a scazut si dinamicul a crescut aveti o uzura la pompa. Normala probabil. Pregatiti-va una de rezerva. Forajul nu are de suferit. Daca debitul a crescut e o situatie complexa care necesita masuratori suplimentare . ( Daca acest lucru se intampla in primele luni de la punerea in functiune a unui foraj – e normal)d) – Nivelul static e acelasi dar dinamicul a scazut ( implicit si debitul)  – va aflati in cazul b) cu diferenta ca nu s-a inchis un strat complet. E nevoie urgent de o interventie, altfel e posibil sa nisipati complet forajul, sa ardeti si pompa ( va ramane la un moment dat fara apa) si sa trebuiasca sa va faceti alt foraj de alimentare cu apa.e) – Modificari in analiza fizico – chimica sau bacteriologica. – Situatia e f grava in acest caz, solutiile sunt putine, cauzele multiple.  O posibilitate e ca in vecinatate ( sute de metri) sa e fi executat unul sau mai multe foraje care nu au izolat stratele de suprafata , punand aceste straturi in comunicatie cu cele de adancime ( unde forjaul d-voastra are filtre) si cntaminand stratul acvifer .In final 2 „citate” :Puritatea apei pe care o folosim este esentiala pt sanatatea fiecaruia ( sa nu uitam ca suntem 70 % APA).Intretinerea preventiva e mult mai putin costisitoare decat cea in caz de avarie .

14 thoughts on “Intretinerea unui put forat

 1. secu says:

  Buna ziua
  Am un put forat la 46 m in Tecuci -Galati. Apa este limpede dar totusi miroase. Ce ma sfatuiri sa fac in conditiile in care a fost curatat cu un compresor timp de o zi.

  • = OnDrill foraje = says:

   Buna ziua. Mirosul nu are legatura cu denisiparea. Apa din acviferul deschis in foraj are acel miros (probabil un gaz dizolvat) . Slabe sanse sa se poat aface ceva pt a disparea mirosul. Aveti o fisa sa vedem unde sunt montate filtrele si daca sunt 2 intervale sau doar 1 ? In general e bine sa va informati INAINTE de executie ce calitati / probleme au diversela acvifere la diverse ADANCIMI si sa luati decizia de forare al o anumita adancime pe baza acestor informatii. Unde e posibil (la d-voastra era posibil !) .

 2. Sandita says:

  Buna ziua acum 3 ani am sapat un put ın curtea casei si de atunci ın fıecare an se surpa pe lınga put la o dıstanta de 1 2 metri e putul cauza?Nultumesc

  • = OnDrill foraje = says:

   Desigur. Ce locatie, ce litologie , ce adancime e si cat a durat saparea ? F probabil 🙁 ca la cativa m adancime exista un strat necoeziv = pietrisuri / bolovanisuri care a „curs” in timpul saparii forajului si acolo sa facut o caverna care acum produce surparile mentionate. Normal era ca aceasta caverna sa fie umpluta cu sort balastiera 4-8 mm de catre executant.

 3. sorin says:

  Buna ziua , am un put in loc. Vaslui, adancimea 67.5m,filtre de la 49-54 m si de la 60-67.5m teava Valrom,margaritar de 3-7 mm s-au folosit centrori cate 3 la fiecare filtru , putul a fost facut in 2011, debitul acestuia fiind de 1000 litri ora, am folosit o pompa de laPedrolo 4 block la 57 m, dar in aceasta primavara debitul a scazut si am schimbat pompa , dar acum la pornire apa este tulbure cu nisip.Credeti ca este nevoie de o denisipare ? Cunosc nivelul hidrostatic la 40m, dar nu-l stiu pe cel hidrodinamic.

  • = Foraje OnDrill = says:

   4 blocjk ??? cat ?
   Coloana refulare pompa diametru ?
   Trebuie masuarata talpa forajului/podul de nisip si trebuie facuta o conductivitate si o termometrie in foraj sa vedem cum functioneaza filtrele etc.
   Si cateva teste de pompare
   Si pus apoi un diagnostic si stabilit/executat un tratament.
   Sanse sa fie nevoie de o denisipare sunt mari – dar si aia e f imp cum se face – mamut concentric excentric la ce adancimi injectia cu ce deite presiuni etc pt a desfunda filtrele si pt a misca lucrurile si prin pietrisul filtrnt
   Ce model de pompa EXACT aveti acum, la ce adancime montata, ce coloana refulare si ce debit scote (galeata/cronometru) dupa 1..2 ore de pompare continua ?

 4. Carmen says:

  Buna ziua

  Avem o problema am forat in curtea casei acum aprox.un an cam la 38 de metri adancime, debitul este foarte mare si iese apa in curte. Asta se intampla cam de cand a avut loc cutremurul de sambata.Problema grava este ca iese tot mai multa apa.Am scos cu niste pompe din put surplusul de apa si am lasat robinetele deschise in casa, dar nu putem face asta neaincetat. Ce ar fi de facut dupa parerea dvs. Astept cu nerbdare o solutie. Va multumesc.

  • = OnDrill foraje = says:

   Cu un instrument ca acesta pe care il folosim noi, si care pe langa mnasurarea nivelului apei mai masoara 2 parametrii (conductivitate si temperatura) cu care s epot face grafice si trage concluziii f pretioase privind functionarea forajului (adancimile unde sunt acvifere productive, care dintre acvifere este mai poluat si care ami putin, care e sarat, daca filtrele sunt corect montate, etc etc)
   Conform producatorului acestui instrument, suntem singurii din Romania care avem asa ceva.

 5. Paul says:

  Buna ziua,
  Anul trecut am cumpărat un teren in zona Lehliu Sat, in care exista si un put. De curând am vrut sa sap lângă tuburi pentru a face un cămin. Se pare ca pe lângă tuburi exista un gol pana la apa de vreo 10cm sau cel puțin in zona in care am săpat.
  Adâncimea putului nu este mare având undeva la 12 -15m, si are tuburi de beton de vreo 40-50cm diametrul.
  Ce se poate face in legătura cu acest gol? Bănuiesc ca surparea pamântului poate apărea.
  Mulțumesc.

 6. Lucian Z. says:

  Stimate domnule T,

  am citit cu placere rîndurile d-voastra de pe internet cu privire la saparea profesionala de puturi de apa si va multumesc, chiar foarte mult, pentru informatiile pe care le oferiti atit de amanuntit si cu respect fata de natura.

  Sint si eu interesat de o forare de put CASNIC in comuna Vîlcele din Covasna (12 km de Sf. Gheorghe).
  Avem un sol sub noi: cu pamint si pietris, dar nu stincos.
  Intentia mea ar fi saparea un put între 50-80 metri.

  Credeti ca ma puteti sustine, la inceput macar cu unele indicatii despre preturi, o scurta investigatie a solului la fata locului, sau cum am putea comunica împreuna?

  Haideti sa vedem daca putem porni o actiune inca in acest an imprena?
  Imi puteti raspunde va rog inapoi, sau telefona?

  Va multumesc mult.
  Lucian Z.

  • OnDrill.ro says:

   Multumim pt aprecieri. Am forat in apropiere la Feldioara Brasov, unde intradevar a fost sedimentar (forajele au iesit arteziene) . Cu toate acestea , la prima vedere d-voastra sunteti intr-o zona cu sanse f mari de a intalni soluri mai dure. Eu va recomand sa incercat sa faceti rost de informatii cat mai exacte despre geologia zonei.
   Va trimit email o oferta de foraj pentru soluri moi si medii. Riscul de a veni, sapa si opri lucrarea penru ca se intalnesc soluri dure este al d-voastra din pacate.
   Pe de alta parte, nici tehnologia de foraj in roca dura nu poate sapa in soluri moi mai mult de 30…40 , rareori 50 m. Si aceia cu tubare metalica de protectie, f scumpa, etc.
   Concuzia este una singura – in astel de zone cu risc e nevoie de o documentare f amanuntita pentru a nu avea surprize. Puteti incerca la https://web.archive.org/web/20201024144117/http://www.rowater.ro/default.aspx

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.