Foraj uscat in zone dificile cu aer cu ciocan de fund.

Foraj cu aer cu ciocan de fund

Exista 3 tehnologii de foraj :

Foraj cu aer cu ciocan de fund
Foraj cu aer cu ciocan de fund
 • foraj cu circulatie inversa – e un sistem „pe moarte” care se folosea pentru saparea cu diametre f mari ( 444 sau 607 mm) in soluri moi ( nisipuri, argile, etc) pentru tubari cu diametre mari ( >200 mm). Intrucat pompele submersibile s-au micsorat ca si diametru , nevoiea de foraje cu diametre mari a scazut, implicit si utilizarea forajului cu circulatie inversa.
 • foraje cu circulatie directa – e cel mai raspandit sistem de foraj la ora actuala. Presupune folosirea unui noroi bentonitic pentru stabilizarea gaurii forate si pentru eliminarea detritusului rezultat in urma forarii. Are randamente foarte bune ( de pana la 100 m /zi) in soluri moi ( nisipuri , argile) . Este recomandat in Romania pentru Campia Romana (fara Dobrogea) si Campia de vest . Are marele dezavantaj ca sapa foarte greu ( 1-5 metri / zi )  in soluri tari sau chiar semi tari ( pietrisuri, calcare, roci alterate sau compacte). Ambele sisteme mai au dezavantajul ca nu se stie exact daca si unde au intalnit un strat acvifer dacat dupa ce se efectueaza masuratori geofizice costisitoare.
 • Foraje uscate cu ciocan de fund – e o metoda mai noua care foloseste aerul pentru foraj. Sapa foarte usor in formatiuni dure si semi dure  consolidate. Necesita tubare de protectie atunci cand formatiunile sapate nu sunt consolidate. Are marele avantaj ca sapa repede ( 10 metri / ora) si ca se observa imediat ce s-a intalnit un strat acvifer ( sau fisura circulata) .  Se folosesc compresoare gigant de 24 bari, 24 metri cubi / minut.  Mai are avantajul ca forajul este curat dupa tubare, nemaifiind necesare operatiuni de spalare pentru limpezirea apei.  Sunt foarte eficiente in Romania in Zona Dobrogei ( calcare si sisturi verzi) , zona Ploiesti ( pietrisuri grosiere) , zona Cartpatica si subcarpatica , precum si tot Podisul Transilvaniei, maoi exact in orice zona de deal sau munte.

Aveti mai jos un fil facut saptamana trecuta in Dobrogea unde se vede foarte clar cum este eliminat detritusul uscat, vitesza de sapare foarte mare.

Forajul cu aer poate fi combinat cu cel cu circulatie directa cu sau fara tubare de protectie functie de specificul fiecarei zone.

Forajul cu ciocan de fund se poate folosi si la pompele de caldura, micropiloti si / sau alte foraje speciale.

Pentru alte detalii nu ezitati sa ne contactati (preferabil prin email)

10 thoughts on “Foraj uscat in zone dificile cu aer cu ciocan de fund.

 1. Palf says:

  Buna ziua,
  Sunt interesat pentru executarea unui put de 100-120m in Pipera (intre Soseaua Pipera Tunari si capatul pistei de aterizare, mai aproape de pista)
  De ce m-am gandit la o asemenea adancime? Din cauza contaminarii panzei de la 50-60m.
  M-am gandit la in foraj industrial.
  Sunteti amabil sa-mi dati oferta (neangajanta, desigur) pe cele doua variante (ind+pers).
  In asteptarea raspunsului Dvs.
  Cu deosebit respect
  Palf

  • = OnDrill foraje = says:

   3000 rotatii/minut la capul rotativ / prajini ? Glumiti ? Poate 300 dar si asa e fff mult. Forajul rotativ cu sapa cu circulatie de noroi bentonitic se face cu rotatii intre 30 si 90 rot / min f-ctie de diametru, sol , tip sapa, debit pompa noroi, etc.
   Balastul se sapa cu sape cu 3 role cu dinti frezati, dar, pentru a mentine gaura (pentru a preveni prabusirea peretilor) e nevoie de noroi cu densitate f mare. Va recomandam sa folositi aditivi / polimeri pentru aceasta. Veti avea nevoie si de o forta de apasare maricica pentru 6 m de balast …recomandam min 3..5 tone, dar ideal e > 10 tone. Nu uitati ca forta de apasare este aproximativ egala cu jumatate din greutatea utilajului d-voastra. Spor la forat.

 2. costi says:

  Buna ziua,
  Sunt interesat de executarea de piloti pe un teren in panta. As dori pret informativ si daca se poate o intrevedere ulterior. Sunt din Brasov.

  Cu respect

 3. m. adela says:

  buna ziua.pentru zona bolotesti, vrancea…sunt interesata de un pret.din ceea ce am putut afla apa se afla la o adancime de 150-200 m.puteti executa o lucrare pe aceasta zona si daca da va rog si un pret aproximativ.multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.