...

Geotehnica – importanta studiilor de geotehnica in constructii

Geotehnica – importanta studiilor de geotehnica in constructii

Romania, tara in plina dezvoltare unde se construieste mult si tehnic vorbind deplorabil, aici nu se respecta legi, normative , stasuri totul se rezolva din penel si cu bani. Oare trebuie sa asteptam si noi, ca turcii un cutremur pentru a testa locuintele noii construite? Hai sa discutam despre importanta studiilor de geotehnica in constructii. Stim oare ce cumparam atunci cand achizitionam cu marii sacrificii o locuinta sau un birou? Stiu oare importanta acestor studii inginerii constructorii, structuristii, arhitectii? Am intalnit inginerii constructorii care nu stiau la ce foloseste presiunea conventionala sau calculele de corectii si care erau foarte suparati ca sunt obligati de lege sa plateasca pentru un studiu geo.

Aviz geotehnic preliminar

Pentru evaluarea calitatii unui teren din punct de vedere constructiv se recomanda efectuarea unui studiu geotehnic preliminar.

Aceasta documentatie poate fi folosita pentru fazele preliminare de proiectare (studiu de prefezabilitate si/sau fezabilitate, elaborarea proiectelor de urbanism).

Avizul preliminar nu se poate substitui studiului geotehnic necesar la proiectarea lucrarilor, el se intocmeste pe baza datelor geotehnice existente sau pe baza unui numar redus de investigatii de teren, functie de importanta si volumul investigatiei.

Studiu geotehnic definitiv

Reprezinta documentatia geotehnica de baza necesara pentru proiectarea oricarei constructii sau pentru consolidarea, reabilitarea, reconditionarea constructiilor existente. Documentatia este parte integranta din proiectul tehnic, impus la nivel legislativ, prin Legea nr. 50 din 29.07.1991, actualizata la data de 16.10.2006.

Studiile geotehnice se intocmesc in baza normativului NP 074/2007 pentru:

– constructii civile

– constructii industriale si comerciale

– constructii agrozootehnice

– constructii si amenajari hidrotehnice

– constructii energetice

– infrastructura pentru telecomunicatii

– infrastructura pentru transport (drumuri, poduri, tunele, constructii de cai ferate)

– constructii edilitare si de gospodarie comunala

– imbunatatiri funciare

– sisteme rutiere aeroportuare

– santiere navale si platforme marine

– lucrari miniere

Studiile geotehnice presupun:

– documentare si recunoastere amplasament

– prospectare a terenului pe care va fi amplasata constructia prin foraje geotehnice / sondaje deschise (sant, put) / penetrari statice sau/si dinamice / cercetari geofizice

– prelevare de probe de sol (tulburate si netulburate) si de apa (daca este cazul)

– analiza in laboratoare de specialitate a probelor de sol (pentru identificarea parametrilor fizico-mecanici si pentru stabilirea gradului de agresivitate a apei asupra betoanelor si metalelor) recoltate

– intocmirea studiului geotehnic propriu-zis prin interpretarea informatiilor de teren si laborator obtinute, calcule de corectie si recomandari de fundare

– verificarea documentatiei intocmite de catre un expert autorizat MLPAT, cerinta Af si intocmirea referatului geotehnic.

1 thoughts on “Geotehnica – importanta studiilor de geotehnica in constructii

  1. dorin e. says:

    am lucrat 27 de ani la foraje geotehnice ca sondor si tehnician geo am 48 de ani carnet auto b si experienta foarte multa doresc contract de munca .pot lucra in tara cunosc toata romania orase drumuri porturi aeroporturi cit si in strainatate .va multumesc anticipat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.